اخبار محرمانه

آخرين مطالب

نسخه منتقدان وزارت نفت: زنگنه برود، بابک زنجانی آزاد شود تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
نسخه منتقدان وزارت نفت: زنگنه برود، بابک زنجانی آزاد شود
k ٣.٢
٠
همشهری / متن پیش رو در همشهری منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
رضا کربلائی| فشار، شایعه و ابهام‌آفرینی درباره یکی از اصلی‌ترین چهره‌های دولت حسن روحانی تمامی ندارد؛ او کسی نیست جز بیژن نامدارزنگنه، وزیر نفت، باسابقه طولانی در صدارت. یک روز از اختلاف او با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، روزی از چالش با سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات و شاید روزی دیگر از بحث و جدل سکاندار وزارت نفت با رئیس‌کل بانک مرکزی شایعه‌سازی صورت پذیرد. ترفند منتقدان و مخالفان برای ایجاد چالش بین وزارت نفت و دولت با قرارگاه سازندگی هم جواب نداده و بهترین و البته مشکوک‌ترین روش برای زدن و تخریب چهره زنگنه طرح شائبه فساد او با کارت‌های مشکوک بانکی در دفترش است. زنگنه اما ایستاده و در مقابل فشارهای درون مجلس تا فشار رسانه‌های اصولگرا و البته طیفی از دلواپسان در فضای مجازی تسلیم نمی‌شود. راز این فشارهای تکراری و سوژه‌های خبری مبتنی بر شایعه و ایستادگی مرد شماره یک وزارت نفت ناشی از چیست؟ منتقدان زنگنه می‌گویند: او به آرایش جنگی در برابر فشارها و تحریم‌ها اعتقادی ندارد، برخی اما صریح‌تر خواسته درونی جبهه منتقدان و مخالفان را بیان می‌کنند. آنها می‌گویند زنگنه برود، استعفا دهد یا استیضاح و برکنار شود و به جای او بابک زنجانی‌ها آزاد شوند تا تحریم‌های نفتی ایران را دور بزنند و مانع فشار تحریم‌ها شوند. البته نمی‌گویند با چه قیمتی و البته درباره فساد‌های ناشی از این روش دور زدن تحریم‌ها سکوت می‌کنند.
معاملات در اتاق تاریک یا دستان کثیف؟
سیاست فروش نفت ایران پیش از اعمال دور جدید تحریم‌های نفتی در اتاق تاریک معاملات شرکت ملی نفت و زیرنظر شخص وزیر انجام می‌شود تا مبادا خریداران نفت ایران لو بروند و از سوی آمریکا تحت فشار قرار گیرند. موضوعی که در نیمه اردیبهشت‌ماه امسال، امیرحسین زمانی‌نیا، دیپلمات باسابقه و معاون بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت از «کشف یک بازار خاکستری» برای فروش نفت خام ایران خبر داد. او البته درباره میزان «فروش نفت» در این بازار گفت: «من نمی‌توانم بگویم روزانه چند بشکه نفت می‌فروشیم، این کمکی به کسی نمی‌کند، اما به آمریکا خط می‌دهد و به او کمک می‌کند تا بر مقدار صادرات تأثیر بگذارد.» زمانی‌نیا با اشاره به تاکتیک فروش نفت در بازار خاکستری هم گفت: «تلاش ما این است که میزان ریسک فساد در این بازار را به حداقل رسانده و اجازه تکثیر بابک زنجانی‌ها را ندهیم.»
جلوگیری از تکثیر بابک زنجانی‌ها و ورود دست‌های کثیف در معاملات نفتی البته به مذاق برخی منتقدان و مخالفان سنتی زنگنه خوش نیامد و از همان موقع بود که از زبان برخی نمایندگان مجلس اعلام شد که وزارت نفت، در برابر تحریم‌ها آرایش جنگی به‌خود نگرفته و با مخفی نگه‌داشتن کانال‌های فروش نفت ایران عملا دنبال محدود‌سازی میزان صادرات نفت ایران با هدف تحت فشار قرار دادن مسئولان جهت تسلیم در برابر آمریکاست. موضوعی که البته هیچ مقام ارشد سیاسی نظام آن را تأیید نکرده است. راز فشار به زنگنه و همکارانش این است که راه را برای ورود برخی افراد به معاملات نفتی هموار سازد. وزیر نفت ماه‌ها پیش از اعمال تحریم‌ها، مسیر معاملات نفتی از طریق بورس انرژی را آماده کرد اما حجم معاملات چندان زیاد نبود و منتقدان به جای پذیرش پیچیدگی فروش نفت، به این سمت رفتند که زنگنه را مخالف فروش نفت قلمداد کنند.
از شایعه استعفا تا ابزار استیضاح
گزینه بعدی مخالفان طرح شایعه استعفای زنگنه بود که یک مقام آگاه در وزارت نفت با تکذیب این شایعه اعلام کرد: او با قدرت در راه حفظ اموال مردم و نسپردن نفت به‌دست دلالان و کاسبان تحریم به‌کار خود ادامه می‌دهد. آخرین روز اردیبهشت امسال تعدادی ازنمایندگان، طرح استیضاح زنگنه را فعال کردند. در صدر آنها هدایت‌الله خادمی، نماینده همیشه منتقد زنگنه و مدیرعامل پیشین شرکت ملی حفاری شمال قرار دارد. کسی که سال گذشته وزارت نفت از او به‌عنوان نجومی‌بگیر یاد کرد و عملا در مقابل او ایستاد. این نماینده مدعی شده باید آرایش جنگی وزارت نفت، برنامه‌ریزی برای فروش روزانه 1.5میلیون بشکه در روز باشد. وزارت نفت در پاسخ اعلام کرده؛ آرایش جنگی بیش از یک سال پیش شروع شده ولی حفظ اسرار چگونگی مقابله با نبرد آمریکا یک ضرورت است و تحت‌تأثیر عملیات گسترده برای تحریک این وزارتخانه برای افشای اسرار قرار نمی‌گیرد، زیرا نهادها و مراجع ذیصلاحی که به‌طور قانونی باید از جزئیات آرایش جنگی صنعت نفت مطلع باشند در جریان امور هستند.
اتهام‌های تکراری در برابر واقعیت روشن
منتقدان در حالی به زنگنه اتهام خام‌فروشی می‌زنند که دست‌کم در دوره صدارت او بود که ایران در تولید بنزین خودکفا شد. از سوی دیگر مخالفان می‌گویند که زنگنه همواره چشم به اروپایی‌ها دارد و به خریداران سنتی نفت ایران کم‌محلی می‌کند، موضوعی که باعث شده تا او به صراحت بگوید: اصل اول او منافع ملی است و بر سر آن با هیچ کشوری مماشات نخواهد کرد.
پاشنه آشیل دیگر زنگنه از نگاه منتقدان معطل نگه‌داشتن میدان‌های مشترک نفت و گازی در انتظار سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ اروپایی است و مصداق بارز آن را در سرمایه‌گذاری کنسرسیومی به رهبری توتال فرانسه در یکی از مهم‌ترین فازهای پارس‌جنوبی اعلام می‌کنند. هرچند بسیاری از طرح‌های بالادستی نفت و گاز ایران در دولت حسن روحانی فعال شده اما دست‌کم منتقدان پاسخ نمی‌دهند که چرا قراردادهای نفتی جدید به سبب برخی مخالفت‌ها به قدری طولانی شد که قرارداد با توتال در روزهای پس از برجام امضا نشد و وقتی نهایی شد، با دونالد ترامپ، عملا این شرکت فرانسوی از سرمایه‌گذاری انصراف داد و حتی گزینه مطلوب منتقدان یعنی چین هم حاضر به سرمایه‌گذاری نمی‌شود.
خادمان نفتی یا شیادان نفتی؟
از نظر مقامات وزارت نفت چراغ سبز برخی افراد برای فروش نفت ایران به سبب دور زدن تحریم‌ها تنها به فساد دامن می‌زند و این افراد به‌جای انتخاب مسیر شفاف برای مذاکره دنبال اعمال فشار هستند و به این ترتیب این افراد نه‌تنها خادمان نفتی نیستند بلکه شیادان نفتی هستند و به همین سبب تأکید دارند که اجازه تکثیر بابک‌زنجانی‌ها را نمی‌دهد. همزمان با تحرک نمایندگان منتقد برای استیضاح زنگنه، طرح برخی خبرها برای جلب رضایت نمایندگان قوت گرفته تا آنجا که ابوالفضل ترابی، نماینده مردم نجف‌آباد مدعی شده مأموران امنیتی 3 کارتخوان با گردش مالی 10 میلیاردی در دفتر وزیر نفت پیدا کردند؛ تکرار شایعه‌ای سوخته که پیش‌تر یعنی یک‌ ماه پیش هدایت‌الله خادمی هم آن را مطرح کرده بود.
زمینه انجام معاملات کاغذی نفت فراهم خواهد شد
با تدوین شیوه‌نامه جدید فروش نفت در بورس انرژی زمینه آغاز معاملات کاغذی نفت فراهم خواهد شد. بعد از آن که محموله‌های بزرگ 35هزار بشکه‌ای نفت در بورس انرژی فروخته نشد، وزارت نفت اواخر اردیبهشت‌ماه تغییراتی در شیوه‌نامه عرضه نفت در بورس انرژی ایجاد کرد که مهم‌ترین آن، تغییر در حداقل حجم بارگیری نفت خام است. بر این اساس، حداقل میزان خرید که در عرضه‌های پیشین 35 هزار بشکه بود، به هزار بشکه کاهش یافت و در عرضه 31 اردیبهشت‌ماه سال‌جاری نفت سبک در بورس انرژی، محموله‌های هزار بشکه‌ای ارائه شد که البته این عرضه، بدون مشتری ماند. با وجود این با تدوین شیوه‌نامه جدید برای کاهش حجم عرضه، زمینه فروش کاغذی نفت در قالب قرارداد‌های آتی فراهم خواهد شد. بیژن زنگنه، وزیر نفت در این‌باره به خانه ملت گفت: تاکنون عرضه نفت و میعانات گازی در بورس انرژی دارای شیوه‌نامه نبود؛ اما شیوه‌نامه صریحی با درنظر گرفتن تمام فعل و انفعالات فروش در وزارت نفت تدوین شد. او توضیح داد: در این شیوه‌نامه به مباحثی همچون نحوه قیمت‌گذاری و نحوه تعدیل قیمت‌ها، اشاره شده زیرا ممکن است از زمانی که خریدار در بورس برنده می‌شود تا زمان برداشت، 2تا 3‌ماه طول بکشد؛ بنابراین باید مشخص شود قیمت‌ها چطور تعدیل می‌شوند تا دو طرف معامله متضرر نشوند و معامله منصفانه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/104927/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت خودرو 4 اردیبهشت 1403

لوکیشن سریال «متهم گریخت» 20 سال پس از پخش آن

مرگ حقه، میکروب بهانه است

فلاحت پیشه: دیپلمات‌های خانه نشین و دیپلماسی حاشیه نشین شده دوباره به متن بازگردد

رئیس بانک مرکزی اروپا: اقتصاد جهانی در نقطه عطف قرار دارد

تداوم بازدید مقامات ژاپنی از معبد جنگ سوال برانگیز شد

دعوت پوتین از همه کشورها برای گسترش کریدور شمال-جنوب

تولیدات صداوسیما را از شبکه‌های اجتماعی می‌بینند نه تلویزیون/ یک‌ونیم میلیارد بازدید نشان از عدم موفقیت تلویزیون است، نه موفقیت!

سریال‌های جدید تلویزیون را بشناسید

«هفت سر اژدها» روایتی تلفیقی از چند آقازاده

توضیح وزیر کشور درباره علت تغییر استاندار مازندران

1500کیلو زعفران فردا در بورس کالا عرضه می‌شود

قیمت طلای جهانی اندکی صعود کرد

استقبال استاندار ایالت پنجاب از رئیسی

بازدارندگی متعارف ایران

تصویب لایحه جنجالی اخراج پناهجویان از بریتانیا

قبلا کلاس زبان رفته؟

نشست سخنگوی دولت؛ از واردات خودرو تا افزایش تعطیلات

هیچ جنگی برنده نداره

انتصاب مدیرکل توسعه منابع انسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران

راحتی خیال از مرز شرقی؟

سرلشکر باقری: همه سناریوها را در سطح عملیاتی دقیقا بررسی می‌کنیم

زیباکلام: هزینه‌ای که اسرائیل برای رهگیری موشک‌های ایران داد خیلی بیشتر از هزینه‌ای بود که ایران متحمل شد

انتقادها به «گناه فرشته» و ماجرای سخنان جنجالی یک مدیر!

افعی تهران دقیقا چندتا قتل انجام داده؟

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی بیندیشد وگرنه همه ضرر می‌بینیم

کارگران به دیدار رهبر انقلاب می‌روند ‌

حکم 2 رهبر پای متمم قانون اساسی ایران

ماجرای جت شخصی؛ 21 سال دیر فهمیدیم!

سقف برداشت از حساب‌های بانکی کاهش یافت؟

افزایش قیمت کارخانه ای خودرو‌ را کسی گردن نمی‌گیرد

گوشت با سبزی در صدر منوی تورم

تعرض مجدد شهرک‌نشینان با همراهی نظامیان صهیونیست به مسجدالاقصی

حمله وحشیانه جنگنده های رژیم صهیونیستی به خانه‌ای در بیت لاهیا

50 سال قبل؛ خط تولید مرسدس بنز در آلمان/ عکس

قالیباف بازنده مشارکت حداقلی

تسهیل خدمات سرمایه‌گذاری از مسیر پنجره واحد الکترونیک در قشم/حجم صادرات و صادرات مجدد قشم به 505 میلیون دلار رسید

تماس تلفنی ماکرون با نتانیاهو با درخواست آتش‌بس

افشای ابعاد تازه از جنایات صهیونیست‌ها در گورهای جمعی غزه

چی در ذهن آرمان میگذره

انتصاب جدید در سازمان صدا و سیما

تصاویری که عبدالرضا داوری از تفاوت استقبال از روحانی و رئیسی در فرودگاه پاکستان منتشر کرد

افزایش احتمال افسردگی در میان سالی با ساعات‌کار طولانی در جوانی

جلوی لرزش و سروصدای لباسشویی تو بگیر !!!

معاریو: جنگ با حماس سال‌ها طول می‌کشد

مادر فلسطینی پیکر فرزند شهیدش را گل‌باران و معطر کرد

حمله پهپادی اسرائیل به یک خودرو در جنوب لبنان

ادای احترام رئیس جمهور به اقبال لاهوری

سپهبد مقتدر

رئیس سازمان انرژی اتمی: تعداد نیروگاه‌های اتمی افزایش می‌یا‌بد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی