اخبار محرمانه

آخرين مطالب

دوراهی اروپا در قبال ایران تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
دوراهی اروپا در قبال ایران
k ٨.٥
٤
فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
با نزدیک شدن پایان ضرب الاجل شصت روزه ایران به اعضای باقیمانده در توافق هسته‌ای و همچنین آشکار شدن عزم ایران برای تعلیق اجرای برخی تعهدات کلیدی این توافق، سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا برای متقاعد کردن ایران به ماندن در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به تکاپو افتاده‌اند. اما ظاهرا تکاپوی آن‌ها پشتوانه اقتصادی ندارد.
ایران از اواسط اردیبهشت ماه، ضمن تعلیق اجرای برخی تعهدات کم اهمیت هسته‌ای، برای تامین منافع اقتصادی‌اش به پنج عضو باقیمانده در توافق هسته‌ای دو ماه مهلت داد و تهدید کرد که در صورت عدم تامین منافع اقتصادی ایران، اجرای برخی تعهدات کلیدی برجام متوقف خواهد شد. اکنون، تقریبا 20 روز تا پایان این ضرب الاجل باقی مانده است. اوایل هفته جاری، سازمان انرژی اتمی، اعلام کرد ایران ششم تیر از سقف 300 کیلو گرم اورانیوم غنی‌شده که پیشتر در برجام تعیین شده بود، عبور خواهد کرد. طبق برجام، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران نباید از 300 کیلوگرم تجاوز کند. بنابراین، ششم تیر، حتی قبل از پایان مهلت دو ماهه، ممکن است برجام نقض شود.
ناامن شدن مسیر‌های انتقال انرژی در دریای عمان و نیز تاکید ایران بر تعلیق تعهدات هسته‌ای، اروپایی‌ها را به شدت نگران کرده است. از این رو، سه کشور آلمان، فرانسه، بریتانیا قصد دارند برای نجات برجام، ابتکار عمل جدیدی را آغاز کنند. اما جوانب اقتصادی این ابتکار عمل، که به نظر می‌رسد آخرین تلاش برای نجات برجام است، هنوز معلوم نیست.
از زمان خروج یکجانبه آمریکا از برجام در هشتم ماه می 2018، کشور‌های اروپایی مکررا از لزوم حفظ این توافق و تامین منافع اقتصادی ایران سخن گفتند، اما حمایت سیاسی آن‌ها از ایران به تامین منافع اقتصادی این کشور کمکی نکرد. به همین دلیل، ایران خروج تدریجی از توافق هسته‌ای را در دستور کار خود قرار داد.
اروپایی‌ها مایل‌اند که برجام حفظ شود، اما نمی‌خواهند یا نمی‌توانند منافع اقتصادی ایران را تامین کنند. دیپلمات‌ها به خبرگزاری رویترز گفته‌اند سه کشور اروپایی عضو برجام، در روز‌های آینده، تحرکات دیپلماتیک را افزایش خواهند داد. این تحرکات ممکن است شامل سفر وزرای خارجه این سه کشور به ایران شود. علاوه بر این، کمیسیون مشترک برجام، ممکن است ظرف دو هفته جلسه‌ای درباره تحولات برجام برگزار کند.
اما مشکل این است که تحرکات دیپلماتیک بدون پشتوانه اقتصادی نمی‌تواند ایران را به ماندن در برجام متقاعد کند. مطالبه اصلی ایران از اروپا، جبران خسارت‌های اقتصادی است. ولی اروپایی‌ها به جای تبدیل حمایت سیاسی از ایران به منافع اقتصادی، به هشدار و انذار روی آورده‌اند.
گفتگو‌های ایران و اروپا پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای هیچ وقت قطع نشد. اما هرگاه این گفتگو‌ها به راه حلی نزدیک می‌شدند، آمریکا کارشکنی می‌کرد. به عنوان نمونه، هنگامی که اروپا سازوکار «حمایت از تبادلات خارجی» (اینستکس) را برای دور زدن تحریم‌های آمریکا طراحی کرد، واشنگتن به تحریم این سازوکار تهدید کرد. سرانجام، تحت فشار دولت دونالد ترامپ، اینستکس به اقلام غیرتحریمی محدود شد که آن هم تاکنون عملی نشده است. این در حالی است که یکی از درخواست‌های اصلی ایران از اروپا، تضمین فروش نفت بود. اما اروپایی‌ها نتوانستند در این زمینه کاری بکنند.
اروپایی‌ها دو هدف تقریبا متضاد را دنبال می‌کنند، آن‌ها از یک طرف می‌خواهند بدون کمک اقتصادی برجام را حفظ کنند و از طرف دیگر مایل‌اند از همراهی با کارزار فشار آمریکا علیه ایران خودداری کنند. اگر نتوانند منافع اقتصادی ایران را تامین کنند، به احتمال زیاد ایران اجرای تعهدات بیشتری را تعلیق خواهد کرد. امری که اگر ادامه پیدا کند به فروپاشی کامل برجام منجر خواهد شد. فروپاشی برجام، اروپا را در موقعیت بسیار دشواری قرار خواهد داد. چون در آن حالت اروپایی‌ها برای همراهی با آمریکا به شدت تحت فشار قرار خواهند گرفت. یک دیپلمات بلندپایه اروپایی، با اشاره به احتمال عبور ایران از سقف 300 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده، به رویترز گفت: «اگر آن‌ها (ایران) این کار را بکنند، کار اتحادیه اروپا تمام است.»
دست اروپا خالی‌ست و برخی ناظران معتقدند که اروپا نمی‌تواند منافع اقتصادی ایران را جبران کند. شاید به همین دلیل است که اروپایی‌ها پس از اذعان به ناتوانی‌شان در تامین منافع اقتصادی ایران، به زبان تهدید روی آورده‌اند. آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، در واکنش به اعلامیه اخیر ایران درباره عبور از سقف 300 کیلو اورانیوم غنی‌شده، گفت: «عدم پایبندی به برجام پیامد‌هایی برای ایران به‌همراه خواهد داشت.» ایمانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، نیز ایران را به صبوری و مسئولیت‌پذیری دعوت کرد. پیش از این، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، در سفر اخیرش به ایران صریحا گفته بود که اروپا نمی‌تواند برای ایران معجزه کند.
افزون بر این، محافل دیپلماتیک اروپایی از احتمال بازگشت تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران در صورت خروج این کشور از برجام سخن می‌گویند. این تحریم‌ها در واقع یکی از آخرین حربه‌های اروپا برای متقاعد کردن ایران به ماندن در برجام است، اما بعید است که نتایج مطلوب اروپایی‌ها را محقق کند. چرا که هم اکنون، تمام تحریم‌های آمریکا، از جمله تحریم‌های نفتی، اجرا شده و تحریم‌های سازمان ملل هم فشار زیادی به فشار‌های فعلی اضافه نخواهد کرد.
در یک سال گذشته، مناقشه ایران و آمریکا بیش از همه چیز، اقتصادی بود. آمریکا تحریم‌های گسترده‌ای علیه ایران اعمال کرد. در مقابل، ایران از اروپا درخواست کرد که خسارت‌های اقتصادی را که در اثر خروج یکجانبه آمریکا از برجام به ایران تحمیل شد، جبران کند. اما پس از لغو معافیت‌های فروش نفت ایران توسط آمریکا در ماه مه، به تدریج مؤلفه‌های نظامی هم به مناقشه آمریکا و ایران افزوده شد. همین امر، نگرانی اروپایی‌ها را دو چندان کرده است. اروپایی‌ها به هیچ عنوان با تشدید تنش‌های نظامی با ایران علاقه‌ای ندارند. اما بی‌عملی اروپا در نجات برجام، ممکن است این تنش‌ها را ناخواسته تشدید کند؛ لذا چند هفته آینده برای تلاش‌های برجامی اروپا می‌تواند سرنوشت‌ساز باشد. آیا اروپا می‌تواند در این چند هفته باقیمانده برای حفظ برجام کاری کند؟ اگر برجام فروبپاشد، اروپا به آمریکا می‌پیوندد؟ در صورت فروپاشی برجام، اروپا برای کاهش تنش‌های نظامی چه کاری خواهد کرد؟ این‌ها سوالاتی هستند که در حال حاضر پاسخ قاطعی برای آن‌ها وجود ندارد. اما از نوع عملکرد اروپا در هفته‌های آینده می‌توان به پاسخ‌هایی دست یافت. به نظر می‌رسد که اروپا سر دو راهی قرار گرفته است و باید تصمیم بگیرد آیا می‌خواهد با تضمین منافع اقتصادی ایران، برجام را حفظ کند یا اینکه روند قبلی را ادامه دهد. روندی که در صورت ادامه، لاجرم به فروپاشی برجام منتهی خواهد شد.
ما را در کانال «آخرین خبر» دنبال کنید /

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/120456/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روش آسان تکثیر پتوس

طعنه رشیدی کوچی به کریمی قدوسی: شنیدم گفته بودی من نفوذی اسرائیلم؛ خدا جای حق نشسته

گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم‌گیران اقتصادی قرار گرفت

200 روز جنایات صهیونیست ها در نوار غزه

عامل ناامنی خاورمیانه کیست؟

روایت «فارن پالیسی» از بده‌بستان ابوظبی-تل‌آویو

رئیس جمهور: ایران در 20 کشور جهان پروژه‌های بزرگ برق و آبی را اجرایی می‌کند

رهبر انقلاب: تحریم‌ها ملت ایران را از پا در نمی‌آورد چون دل به کمک خارج از مرزها نبسته‌ است

سرخآبی‌ها رسماً واگذار شدند

فقرزدایی نیازمند تغییر ریل

حملۀ اوکراین به تأسیسات نفتی روسیه

وحشت صهیونیست‌ها از حمله حزب‌الله به فرماندهی تیپ گولانی

رمضان قدیروف خود را سرحال در باشگاه نشان داد

جمله سنگین «خلیل» در مورد زمان که هیچ کس معنی اش را نفهمید!

تقدیر ضرغامی از سریال «نون خ»

رقیب سرسخت ایران در عراق

ویدئویی زیرخاکی از هنرمندان بزرگ تاریخ سینمای ایران

رهبر انقلاب: هدف از تحریم در تنگنا گذاشتن نظام جمهوری اسلامی است تا از خطوط استعماری و استکباری آنها تبعیت کند

مصوبات کمیسیون اصل نود برای افزایش کیفیت نان

خاندوزی: تمام بدهی های کشور تا سال 1402 را به صفر رساندیم

واقعیت پیامکی که تهرانی ها را نگران کرد

نماینده کارگران در شورای عالی کار: تولید دلاری محاسبه می شود حقوق کارگران ریالی!

نخستین نشست کارگروه راهبری به‌کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی

داعش خراسان؛ پیمانکاران ارزان قیمت تروریسم

فرار لحظه آخری اسماعیل

استاد دانشگاه پاکستان خطاب به رئیسی: شما ایرانی‌ها پادشاه و شیر جهان اسلام هستید

نخستین نشست کارگروه راهبری به‌کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت برگزار شد

نشست کارگروه راهبری به‌کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت برگزار شد

دختر 10ساله‌ام زباله‌‌ها را در کمدش قایم می‌کند

دلیل کاهشی شدن قیمت سکه

حمله موشکی حزب‌الله لبنان به شمال اراضی اشغالی

اشک امیرعلی نبویان بخاطر عشق زیاد به همسرش

طرح چندمنظوره اومااویا در سریلانکا با حضور رئیسی افتتاح شد

پاس کروزها را گل کنید

قیمت عینک شنا هم نجومی شد؛ حدود 10 میلیون کنار بگذارید!

بخش‌هایی از هم‌خوانی کارگران در دیدار با رهبر انقلاب

عکس یادگاری افراد حاضر در اجلاس بین‌المللی مقامات عالی امنیتی در سن‌پترزبورگ با حضور احمدیان

روزهای برگزاری جلسات علنی مجلس تغییر کرد

طرح سرویس مخفی آمریکا برای محافظت از ترامپ در صورت زندانی شدن

دلیل اصلی تحصیل مسعود ده‌نمکی در حوزه علمیه چه بود؟

خطیب نماز جمعه این هفته تهران مشخص شد

روایت «نیویورک تایمز» از قدرت حماس و چشم‌انداز غزه

زالوژنی رسما سفیر اوکراین در انگلیس شد

بهینه‌سازی مصرف انرژی، از مهم‌ترین راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال 1403

بهینه‌سازی مصرف انرژی، مهم‌ترین راهبرد صنعت پتروشیمی در سال 1403

عاقبت فرار از خانه به‌عشق خواستگار شیشه‌ای

خبرگزاری رسمی کره شمالی: هیات اقتصادی پیونگ یانگ عازم ایران می‌شود

لایحه ممنوعیت تیک‌تاک در مجلس سنا تصویب شد

اعتراف عجیب ژیلا صادقی درباره آشپزی

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی