اخبار محرمانه

آخرين مطالب

دستاوردی که جعل می‌شود؟ تحلیل ویژه

دستاوردی که جعل می‌شود؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌مرضیه محمودی| کاهش بدهی خارجی ایران بارها به عنوان دستاورد دولت سیزدهم اعلام شده است. پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری در 13 شهریور 1401 مطلبی با کلیشه دولت مردمی ایران قوی، منتشر کرد و از کاهش قابل توجه بدهی خارجی ایران در دولت سیزدهم خبر داد. به جز این، رسانه‌های نزدیک به دولت مانند ایرنا گزارش‌های دوره‌ای دیگری به نقل از مراجع بین‌المللی مانند صندوق جهانی پول منتشر کرده و از کاهش بدهی خارجی ایران در دولت سیزدهم نوشته و توضیح دادند که ایران از نظر بدهی ناخالص خارجی نسبت به تولید ناخالص داخلی در سال 2022 در رتبه یکی مانده به آخر خاورمیانه و آسیای مرکزی قرار دارد؛ اما حالا احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم، در سخنانی اعجاب‌آور این موضوع را تکرار کرده است و با مقایسه بدهی خارجی اقتصادهای بزرگی مانند آمریکا و ژاپن، عملکرد ایران را از این نظر بهتر تلقی کرده و کاهش بدهی خارجی ایران را یک دستاورد دانسته است. سخنان عجیبی که از نظر علم اقتصاد نه‌تنها محلی از اعراب ندارد که می‌تواند نشان‌دهنده وضعیت نامطلوب در جذب سرمایه خارجی و فاینانس باشد.
ماجراهای یک وزیر اقتصاد
وزیر اقتصاد از وضعیت مطلوب ایران در حوزه بدهی‌های خارجی خبر داده و گفته «وضعیت دولت ما از نظر بدهی از آمریکا، ژاپن، ایتالیا و هفت کشور بهتر است». گفته‌ای که این سؤال را ایجاد می‌کند که آیا وزیر اقتصاد، اقتصاد نمی‌داند؟
به گزارش «شرق»، این اولین‌باری نیست که دولت رئیسی کاهش بدهی خارجی ایران را یک دستاورد بزرگ می‌داند و آن را رسانه‌ای می‌کند. سال 1401 هم تیم رسانه‌ای دولت سیزدهم به کاهش آمار بدهی‌های خارجی ایران استناد کرده و آن را دستاورد این دولت دانسته بود. فارغ از اینکه کاهش بدهی خارجی ایران نه دستاورد است و نه الزاما دولت رئیسی در کاهش آن نقش داشته است. چنین مسئله‌ای نتیجه افزایش تحریم‌هاست و سبب شده تعداد کشورهایی که بتوانند با ایران‌ رابطه برقرار کنند، کم و کمتر شود و سهم ایران از تسهیلات جهانی آب برود.
بدهی‌ خارجی ایران خوب است یا بد؟
در حاشیه نشست هیئت دولت احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، در سخنانی به کاهش بدهی ایران اشاره کرد و گفت: «نسبت بدهی به GDP در بسیاری از کشورها بسیار بالاست. برای مثال این نسبت در ایتالیا 145 درصد،‌ در آمریکا نزدیک به 129 درصد و در ژاپن 264 درصد است».‌ وزیر جوان کابینه رئیسی به آمار کشورهای منطقه هم اشاره کرده و گفته است «در کشورهای همسایه ما نیز نسبت بدهی به GDP بالاست. مثلا در مصر و اردن بالای 80 درصد،‌ قطر 47 درصد، عراق 43 درصد، امارات 38 درصد، ترکیه 32 درصد و عربستان 30 درصد است. این در حالی است که در ایران این نسبت 29 درصد است که نشان‌دهنده وضع مطلوب ایران در مقایسه با دیگر کشورهاست».
این اظهارات عجیب وزیر چند سؤال مهم ایجاد می‌کند؛ اولین سؤال این است که آیا بدهی خارجی امر نامطلوبی است که دولت کاهش آن را یک دستاورد اقتصادی مهم برای خود تلقی کند؟ کشورهای مختلف درباره بدهی خارجی تجربه‌های مختلفی دارند. برخی چون آمریکا و ژاپن از وام‌های خارجی برای توسعه اقتصاد خود بهره برده‌اند. برخی دیگر چون برزیل و آرژانتین بوده‌اند که در بازپرداخت وام خود با مشکل مواجه شده‌اند و همین مسئله سبب بروز اعتراضات گسترده در این کشورها شده است.‌ به عبارتی اصولا کشورهای توسعه‌یافته سهم بیشتری از تسهیلات جهانی دارند و با استفاده از آن به کمک رشد اقتصادی خود آمده‌اند. از طرف دیگر، اقتصادهای بحران‌زده اصولا سمت تسهیلات جهانی نمی‌روند یا مشمول آن نمی‌شوند اما مروری بر گزارش سال‌های گذشته نشان می‌دهد کشورهای قدرتمند اقتصادی همیشه در صدر بدهکاران خارجی هستند.
چرا بدهی خارجی کاهش یافت؟
دومین سؤال اینکه چرا بدهی خارجی ایران روند کاهشی داشته است؟ نتیجه یک کلمه است؛ تحریم‌ها. تحریم‌های اقتصادی در چند سال گذشته شدت گرفته و دایره ارتباطی ایران با سایر کشورها محدود و محدودتر شده است. به عبارتی می‌توان گفت کاهش بدهی خارجی ایران یک امر خودخواسته یا انتخاب این دولت و آن دولت نبوده است. بلکه شرایط به سمتی رفته که کشورهای خارجی امکان چندانی برای سرمایه‌گذاری در ایران و اختصاص خط اعتباری به کشور نداشته‌اند.
از طرف دیگر قرارگرفتن ایران در لیست سیاه FATF سبب شده که ایران نتواند از تسهیلات خارجی بهره ببرد و در شرایطی که ایران نتوانسته تسهیلات خارجی جدید بگیرد، طبیعی است که بدهی خارجی ایران هم کاهش یافته است. پس کاهش بدهی خارجی به طور مشخص خواسته ایران نبوده است. سال 1398 و هم‌زمان با شیوع کرونا، قرار بود صندوق بین‌المللی پول 50 میلیارد دلار تسهیلات به کشورهای مختلف تخصیص دهد اما نامه رئیس وقت بانک مرکزی برای دریافت تسهیلات پنج میلیارد دلاری از این صندوق بی‌نتیجه ماند.
ایران به تسهیلات خارجی نیاز ندارد؟
آیا ایران به تسهیلات خارجی نیازی ندارد؟ قطعا نیاز دارد. اقتصاد ایران در یک دهه گذشته درگیر رشد اقتصادی صفر درصدی بوده است. این رشد صفر درصدی در حالی است که موتور اقتصاد ایران برای چرخش به رشد هشت درصدی نیاز دارد و لازمه رسیدن به این رشد، جذب سرمایه داخلی و خارجی است. از سال 97 و هم‌زمان با خروج دونالد ترامپ از برجام، حلقه تحریم‌ها علیه ایران تنگ‌تر شد و راه‌های جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران بسته‌تر از هر زمانی شد. در این سال‌ها نه‌تنها سرمایه‌گذاری خارجی در ایران متوقف شد بلکه حتی چین و روسیه دو شریک استراتژیک ایران در مقاطعی خرید نفت از ایران را متوقف کردند و ورود دلارهای نفتی به ایران هم در برخی از دوره‌ها ناممکن بود.از طرف دیگر، شرایط سیاسی و اجتماعی داخلی، نه‌تنها در نگهداشت سرمایه‌های داخلی موفق نبود، بلکه آمارها نشان می‌دهد سالانه 10 میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است. در این شرایط اقتصاد ایران در یک چرخه معیوب گرفتار شده و تنها راه خروج آن از بن‌بست فعلی، جذب سرمایه جدید است و احتمالا دریافت تسهیلات خارجی، می‌توانست راهکار مطلوبی در این شرایط باشد. به‌‌خصوص که کارشناسان اقتصادی معتقد هستند کشورهای با اقتصاد پویا سراغ بدهی خارجی می‌روند و با این کار نرخ رشد اقتصادی خود را بهبود می‌دهند. حال مشخص نیست که در چنین شرایطی چرا وزیر اقتصاد باید به کاهش بدهی خارجی افتخار کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1218652/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیرعامل بیمه دی:دانستن، خواستن و توانستن، شعار و رمز موفقیت شرکت در تحقق اهداف است

بهرام جان، از هوتن و پژمان یاد بگیر

گلدان رو کجای خونه بچینیم که شیکتر باشه؟

بازداشت استاد 65ساله در آمریکا

ادامه تظاهرات در یمن در حمایت از غزه

سازمان ملل: 85 درصد از مدارس غزه آسیب دیده‌اند

19 مجروح در انفجار 2 مین در پاکستان

انتقادات تند بهنام تشکر به مدیران صداوسیما

نظر معاون رئیسی درباره اعلام دانشگاه‌های ایران برای پذیرش دانشجویان و اساتید تعلیقی و اخراجی آمریکا

امیرعبداللهیان عازم بانجول شد

عناصر خلاق در اقتصاد کشور باید شناسایی شوند

با پیروزی انقلاب اسلامی مولفه‌های بومی وارد اقتصاد شد

جایگزین کردن پرچم فلسطین با پرچم آمریکا در دانشگاه جورج‌واشنگتن توسط حامیان فلسطین

عاقبت سریال دیدن به جای درس خوندن!

قالیباف: در سال 104 میلیارد دلار فقط در حوزه انرژی فسیلی سرمایه از دست می‌دهیم

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: بهترین الگو برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هستند

وقتی اسرائیل، غرب را از دست می‌دهد

همبستگی دانشجویان دانشگاه کمبریج در انگلیس با غزه

آملی‌ لاریجانی: اگر انسان عمل و قولش یکسان نباشد، اثرگذار نیست

ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران

هفت روز دیگر طرح فجرانه کالابرگ تمام می‌شود

تابوشکنی صداوسیما: پخش صدای شجریان و نمایش ساز لطفی

«هفت» از امشب راهی آنتن تلویزیون می‌شود

وعده کاهش قیمت نوبرانه‌ها تا پایان اردیبهشت

میزان صادرات نفت اعلام شد

برپایی چادر بر آوار خانه‌های ویران شده در بیت لاهیا

سرمایه گذاری مشترک آمریکا و ژاپن برای رهگیری موشک‌های مافوق صوت

عمو پورنگ بازیگر شد!

شازده قاجار مثل همیشه عصبانی و ناراضیه!

تحلیل نقوی حسینی درخصوص چرخش ناگهانی و رادیکالی برخی سیاسیون

تصاویر حزب‌الله لبنان از حمله به مقر سربازان صهیونیست در شهرک شتولا

تظاهرات ضد اسرائیلی در لیسبون پرتغال

چه خبر از دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم؟

پاگشای برقی‌ها در بازار خودرو

دانشگاه آمریکایی دانشجویان معترض را به اخراج تهدید کرد

سرنگونی 6 پهپاد اوکراینی به دست نیروهای روسی

رکود نسبی در هفته ریزش شاخص بورس

آمادگی 4 هزار شعبه برای اخذ رای تمام الکترونیک در حوزه انتخابیه تهران

آل اسحاق: آینده روابط ایران و عراق به سرمایه گذاری‌های مشترک بستگی دارد

تیراندازی کشتی جنگی آمریکایی به یک ماهیگیر یمنی

حضور یهودیان حامی فلسطین در اعتراضات دانشجویی آمریکا

لحظه شلیک موشک‌های کروز مقاومت عراق به سمت بئرالسبع و تل‌آویو

سرتیفیکیت نقی صادر شد!

تجلیل از نیروهای شرکتی و خدماتی بنیاد کرمانشاه

ماجرای مالیات بر عایدی سرمایه؛ وقتی قانون تصویب شود چقدر باید مالیات بدهید؟

9 برداشتی که از «مست عشق» برمی آید

عمو پورنگ بازیگر شد

شکاف فزاینده واشنگتن و تل‌آویو بر سر پایان جنگ غزه

قیمت طلا تکان خورد

مهاجری: وای به حال دانشگاهی که جمیله علم‌الهدی عضو هیات جذب اساتیدش باشد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی