اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ماجرای نخستین مدرسه دخترانه جهان در ایران!/ مادر هلاکوخان مغول چطور در ایران مدرسه ساز شد؟ خواندنی ها

ماجرای نخستین مدرسه دخترانه جهان در ایران!/ مادر هلاکوخان مغول چطور در ایران مدرسه ساز شد؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - صحبت از نخستین مدرسه دخترانه کشور که می‌شود، یاد بی‌بی‌خانم استرآبادی می‌افتیم که با چه خون دل و تلاش بی‌وقفه‌ای جلوی مخالفت‌ها سینه سپر کرد و توانست مدرسه دوشیزگان را 121 سال پیش در تهران روزگار قاجار راه‌اندازی کند. اما هیچ‌وقت ذهنمان به سمت شهر مراغه نمی‌رود که در دوره ایلخانی نخستین مدرسه دخترانه جهان را داشت.

هرچند مراغه را به واسطه رصدخانه مراغه که از سوی خواجه نصیرالدین طوسی در قرن هفتم پایه‌گذاری شد به عنوان پایتخت نجوم کشور می‌شناسیم، اما آوازه علم و دانش در این کهن‌شهر سابقه طولانی دارد. به بهانه دهه بزرگداشت مراغه که از 14 تا 24 اردیبهشت برگزار می‌شود، سراغی از این مدارس دخترانه در مراغه استان آذربایجان شرقی گرفتیم.
در شهری که سابقه علم‌آموزی تخصصی در آن به عهد ایلخانی بازمی‌گردد، سهمی هم برای آموزش دختران بود. اما چه چیز سبب مراغه و علم‌آموزی شده، به روزگار خواجه نصیرالدین و احداث رصدخانه برمی‌گردد. در رصدخانه مراغه، بیش از 400 هزار جلد کتاب موجود بوده و بزرگترین دانشمندان دور هم جمع می‌شدند و گل سرسبد مراکز علمی مراغه بوده. تعداد مدارس یا مراکر علمی در دوره ایلخانی بیشتر می‌شود. در آن برهه مدارس مختلف علمی همپای رصدخانه رشد کرد از جمله مدرسه ریاضی ابن مغربی که نقش موثری در محاسبه چند رقم اعشار عدد پی (π) داشت. در مراغه مدارس دیگری از جمله مدرسه رومی، مدرسه ایجی، مدرسه خلیفه و مدرسه سیاره فعال بودند.
محمد مشتری، کارشناس مسئول متوسطه آموزش و پرورش مراغه و دبیر انجمن تاریخ مراغه به همشهری می‌گوید: «7 مدرسه مهم درست مثل دانشکده‌های مختلف بودند و در واقع تمام شهر یک دانشگاه بود.»
مدرسه‌ای هم در دوره ایلخانی برای دختران راه‌اندازی می‌شود. اصغر محمدزاده، تاریخ‌پژوه و مولف کتاب تاریخ دارالملک مراغه نیز به همشهری می‌گوید: «مدرسه دخترانه سرقویتی بیگی از دیگر مدارس فعال دوره ایلخانی در مراغه بود. پرفسور فرنس بروین اهل لبنان، این موضوع را مطرح کرده است که اولین مدرسه دخترانه جهان در مراغه تاسیس و نامش سرقویتی بیگی بود. سرقویتی، مادر هلاکوخان مغول بود و از آنجایی که موفق به راه‌اندازی مدرسه دخترانه در بخارا نشده بود، توانست آن را در جامعه علمی مراغه تاسیس کند.»
تولد یک مدرسه مدرن
محمدزاده می‌گوید که در سلسله‌های بعدی حکومتی، برخی از مدارس که مالکیت خصوصی هم داشت از ادامه فعالیت دست کشید، اما شعله علم‌اندوزی خاموش نشد. مدارس دختران هم از پویایی دست نکشید.
سال 1296 نخستین مدرسه مدرن دخترانه در مراغه با حمایت میرزاحسن شکوهی و پیوستن میرآقاصدرالسادات، یکی از روحانیون روشنفکر و امام جمعه مراغه راه‌اندازی شد. ممد مشتری می‌گوید: «دختر آقا صدرالسادات نیز در این مدرسه ثبت‌نام کرد و مدرسه با 5 دانش‌آموز کار خودش را آغاز کرد.»
آقا صدرالسادات علاوه بر ملک این مدرسه، 3 قطعه 3.5 هکتاری باغ موقوفه را وقف کرد تا درآمد‌های حاصل از آن برای تحصیل دختران صرف شود.
محمدزاده درباره بانوان ماندگار تاریخ مراغه می‌گوید: «بزرگ آذرپور اولین مدیر مدارس دخترانه مراغه، شهناز آزاد روزنامه‌نگار و از پیشگامان دفاع از حقوق زنان در ایران، نشاط وثوق‌مراغه پرستار و پزشک مخصوص بیماران جزامی مشهور به مادر بیماران جزامی ایران از بانوان ماندگار تاریخ مراغه بودند.»
تداوم فعالیت‌های علمی
همین نگاه کوتاه به تاریخچه علمی شهر مراغه نشان می‌دهد که مسیر آموزش که در طول تاریخ در این شهر آغاز شده، همچنان با قوت ادامه دارد.
مرکز تحقیقات نجوم و اختر فیزیک مراغه تنها مرکز آموزش و تحقیقات در زمینه نجوم، اختر فیزیک و کیهان شناسی در کشور است که فعالیت علمی خود را از سال 81 آغاز کرده است و سالانه نزدیک به 100 مقاله تحقیقی و پژوهشی از محققان این مرکز با موضوع فیزیک، نجوم و کیهان شناسی در مجلات معتبر بین‌المللی چاپ می‌شود. پژوهش‌سرای مراغه و به عنوان پایلوت کارگاه نجوم استان آذربایجان شرقی، موسسه نجوم آماتور، کانون فرهنگی شهید متذکر پاتوق دخترانی شده که به نجوم علاقه دارند.
محمد مشتری می‌گوید: «امروز نیز بار پیشرفت دانش در این شهر بر دوش بانوان و دختران است. آمار 3 سال اخیر نشان می‌دهد رتبه استانی شهر مراغه در امتحانات نهایی از 25 به 15 رسیده و طبق آمار این پیشرفت به عهده دختران بوده است. در این مدت افزایش 3 برابری قبولی در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی را داشتیم که بیش از 50 درصد پذیرفته‌شدگان از دختران مراغه هستند. در تولید محتوای علوم اجتماعی که حائز رتبه سوم کشوری شده، حاصل تلاش 2بانوی معلم است. رتبه اول علوم تربیتی دانشگاه تهران که کارشناس گروه آموزشی آموزش و پرورش مراغه است نیز یکی ازبانوان است.»
گشت و گذار در مراغه
پایتخت نجوم ایران دیدنی‌های زیادی دارد که هفته بزرگداشت مراغه فرصت خوبی برای سر زدن به این شهر و بازدید از جاذبه‌های گردشگری مراغه است. مراغه در 135 کیلومتری جنوب مرکز آذربایجان شرقی واقع شده‌است.
رصدخانه:رصدخانه مراغه در دوره هلاکوخان زیرنظر خواجه نصیرالدین طوسی در شهر مراغه ساخته شد. یونسکو سال 2009 را سال رصدخانه مراغه نامگذاری کرد و به تازگی زمزمه‌هایی برای ثبت جهانی این اثر جهانی در سازمان یونسکو به گوش می‌رسد.
رودخانه صوفی‌چای:این رودخانه 70کیلومتری در مسیر خود جذاب‌ترین طبیعت را ایجاد کرده و 12 هکتار باغ و کشاورزی را آبیاری می‌کند.
گنبد سرخ:در بین پنج بقعه واقع در مراغه قدیمی‌ترین به گنبد قرمز مشهور است. در قرن ششم هجری احداث شده و در جنوب غربی شهر واقع است.
کلیسای سن هوهانس:یکی از کلیسا‌های ارمنی کاتولیک از جا‌های دیدنی مراغه است و از نام یکی حواریون حضرت عیسی یعنی هوانس گرفته شده.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1227433/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عرضه نهاده‌های دامی پایین‌تر از قیمت مصوب و به شکل مدت‌دار به تولیدکنندگان

بررسی دلایل افزایش نرخ تورم در اردیبهشت

فرم استعلام بها توسط چه شخصی بررسی می‌شود؟

متولی بازارطلاوارز کیست؟

پاسخ خاندوزی به شائبه «جبران کسری دولت با اخذ مالیات از مردم در سال 1403»

مخبر در دفتر مرکزی حزب‌الله لبنان در تهران حاضر شد

تجدید میثاق دانشگاهیان با آرمان‌های امام خمینی (ره)

دیوید کامرون: صحنه‌های حمله به رفح بسیار دلخراش بود

تظاهرات زیر باران با شعار آزادی فلسطین

ارتش رژیم صهیونیستی تیپ دیگری را به رفح فرستاد

گزارشی از حمله به یک کشتی در دریای سرخ

زلنسکی همچنان دست به دامن بایدن

نشست سخنگوی دستگاه قضا؛ از صدور اعلان قرمز برای «یاسین رامین» تا وضعیت پرونده «فساد فوتبال»

پیام قاضی دادگاه منافقین خطاب به کشورهای میزبان متهمان پرونده

انزوای اسراییل در نشست کنفرانس خلع سلاح با ریاست ایران

راه‌اندازی تارنمای هوش مصنوعی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی

پدر شهیدان والامقام «کاووسی» در قطعه 38 بهشت زهرا(س) آرام گرفت

نظم دوران قاعدگی خانم‌ها باید چگونه باشد؟

استایل با چفیه در این کشور ترند شد!

کره شمالی: از سوخت جدید برای پرتاب ماهواره استفاده شد

پایان فیلم‌برداری فیلم‌های کوتاه «ادریس» و «زخمه»

نجم‌الدین شریعتی ماند و مداحان «حسینیه معلی» تغییر می‌کنند

چهره مشهور هالیوود، بازیگر «هتل تهران» شد

گزینه‌های احتمالی اصلاح‌طلبان برای حضور در انتخابات از زبان روحانی اصلاح‌طلب

پیام دفتر محسن رضایی درخصوص انتخابات ریاست جمهوری

جزئیات دیدار نخست وزیر سابق عراق با سرپرست وزارت خارجه ایران

گزارش روزانه بورس؛ رشد 11 هزار و 700 واحدی شاخص

صعود ناپایدار بیت‌کوین

تیزر قسمت اول سریال «در انتهای شب»

تغییر چهره عجیب بازیگر «گیوم تل» پس از 37سال

روایتی از جلسه دو ساعته واعظی، نوبخت و جنتی با لاریجانی درخصوص انتخابات

محسن هاشمی: در اخبار دیدم که نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شده‌ام

نقاش فلسطینی رئیس‌جمهورِ شهید را به تصویر کشید

برنا: سعید محمد در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام می‌کند

حجت‌الاسلام محمدی گلپایگانی: شهید رئیسی همیشه از من می‌خواست برای توفیق بیشتر او «دعا» کنم

آخرین وضعیت قیمت ارز و مسکوکات؛ امامی 41 میلیون و دلار در مرز 60 هزار تومان

مقتدی صدر: سفیر کودن آمریکا را از عراق اخراج کنید

حمله وزیر خارجه اسرائیل به نخست‌وزیر اسپانیا

مادورو: آمریکا و اروپا مانع اصلی صلح بین روسیه و اوکراین هستند

چهره ها/ عکس جدیدی که از سحر دولتشاهی منتشر شد

شاید ببخشه، اما فراموش نمیکنه!

نامه غریب آبادی به وزارت خارجه: بازگرداندن کودک ایرانی از دانمارک به ایران تسریع شود

سخنگوی هیات‌ رییسه مجلس انتخاب شد

چهره ها/ تبریک تولد بامزه بهرنگ علوی به بهرام افشاری

انصاری: سید حسن خمینی تصمیمی برای کاندیداتوری در انتخابات ندارد

مدیرعامل بیمه دی از 2.6 برابر شدن سود کسب شده شرکت نسبت به سال گذشته خبر داد

فیلم کوتاه داستانی «إغوا» ساخته شد

روایت مجری ثریا از تقابل بی‌تعارف رئیس‌جمهورِ شهید با بانک‌های خصوصی متخلف

فیلمبرداری «لباس عروسی» به پایان رسید

مخبر سخنران مراسم حرم امام خمینی(ره) در شب 14 خرداد شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی