اخبار محرمانه

آخرين مطالب

حق انتقاد از معلمان را به رسمیت بشناسید تحلیل ویژه

حق انتقاد از معلمان را به رسمیت بشناسید
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شخصیت عقده‌ای و انتقام‌جو، قاعدتا شخصیتی نیست که اخلاقا مورد تایید باشد. بنابراین اگر فیلم‌ساز کسی را چنین ترسیم کرده، لزوما در مقام دفاع از او نبوده (که تحت درمان روان هم قرار دارد). فقط هشدار و تذکار داده که خشونت، نفرت می‌آفریند

اخبار محرمانه

نکتۀ اصلی در این یادداشت، تداوم رویکرد غیردموکراتیک آموزش و پرورش است. در توضیح این نکته باید گفت کتک خوردن دانش‌آموزان (به ویژه دانش‌آموزان پسر) از معلمان و ناظمان و مدیران، آشکارا دلالت داشته بر اینکه فضای مدارس ایران در دهه‌های قبل، دموکراتیک نبوده. در مدرسه‌ای که آموزش از طرق دموکراتیک محقق می‌شود، دانش‌آموز را کتک نمی‌زنند.
شاید الآن خشونت فیزیکی در مدارس کمتر شده باشد، اما شکایت آموزش و پرورش از سازندگان سریال افعی، معنایی ندارد جز مخالفت این نهاد با حق اظهار نظر دانش‌آموزان دهه‌های قبل دربارۀ کیفیت "آموزش" در مدارس ایران.
 به هر حال دانش‌آموزان دهه‌های قبل، درست یا غلط، نظراتی دربارۀ نحوۀ آموزش و نیز فضای حاکم بر مدارس‌شان دارند. آن‌ها ممکن است در یک برنامۀ تلویزیونی، در یک فیلم یا رمان یا تئاتر و یا در یک کتاب یا مقالۀ مطبوعاتی، دربارۀ موضوع یاد شده اظهار نظر کنند و نظرشان باب طبع مقامات آموزش و پرورش نباشد.
شکایت از سازندگان سریال افعی، معنایی ندارد جز اینکه "دانش‌آموزان دیروز" فاقد حق اظهار نظر مخالف و انتقادی دربارۀ فضای مدارس در دهه‌های قبل هستند. اگر رفتار انتقام‌جویانه‌ای که در سریال افعی تهران نمایش داده شد، در یک رمان پرخواننده یا یک نمایش پربیننده هم پیش روی مردم قرار می‌گرفت، لابد آموزش و پرورش از نویسندۀ آن رمان و از سازندگان آن نمایش انتقاد می‌کرد و خواستار جمع‌آوری رمان از بازار کتاب و ممانعت از ادامۀ اجرای آن نمایش می‌شد.
منطق حاکم بر شکایت آموزش و پرورش از سازندگان سریال افعی تهران، چنین اقتضایی دارد. یعنی اگر کسی یا یک اثر هنری، مخاطبان قابل توجهی داشته باشد و به نحوی از انحاء انتقادی رادیکال را متوجه فضای مدارس ایران - ولو مدارس سی چهل سال قبل – کند، سر و کارش با شکایت آموزش و پرورش است.
در شکایت آموزش و پرورش به رفتار توهین‌آمیز با معلم اشاره شده. بله، رفتاری که در سریال افعی تهران با آن ناظم مدرسه شد، توهین‌آمیز بود. ولی آن رفتار برآمده از خشمی موجه بود. کسی در نوجوانی مکررا از ناظم مدرسه‌شان کتک خورده و اکنون در میان‌سالی به حق از او خشم‌گین است و نتوانسته بزرگوارانه رفتار کند و انتقام گرفتن و عقده‌گشایی را به نادیده گرفتن و بخشیدن ترجیح داده.
شخصیت عقده‌ای و انتقام‌جو، قاعدتا شخصیتی نیست که اخلاقا مورد تایید باشد. بنابراین اگر فیلم‌ساز کسی را چنین ترسیم کرده، لزوما در مقام دفاع از او نبوده (که تحت درمان روان هم قرار دارد). فقط هشدار و تذکار داده که خشونت، نفرت می‌آفریند و کسی هم که سرشار از نفرت باشد، بعید نیست چنین کینه‌توز و انتقام‌جو از آب درآید. و دقیقا به همین دلیل، معلمان باید مراقب رفتارشان باشند.
 نکتۀ مهم‌تر اما عدم تساهل آموزش و پرورش در قبال "توهین" است. همان طور که مقامات آموزش و پرورش انتظار دارند "دانش‌آموزان دیروز" در قبال خشونت فیزیکی معلمان متساهل باشند و سخت نگیرند، خوب است که نهاد آموزش و پرورش هم کمی تمرین تساهل کند و از کنار چهار تا "توهین" بزرگوارانه عبور کند.
 نمی‌توان با دیگران سخت بگیریم و با خودمان آسان. اگر انتظار داریم دیگران از کنار خطاهای ما به آسانی بگذرند، بد نیست خودمان هم از کنار خطاهای دیگران آسان بگذریم. اگر انسان کتک‌خورده حق ندارد کینه‌توز و انتقام‌جو باشد، نهاد توهین‌دیده نیز نباید کینه‌توز و انتقام‌جو باشد.
 پس نکتۀ اصلی در این نوشته این بود که آموزش و پرورش در دهه‌های قبل چنانکه باید و شاید مانع خشونت فیزیکی کارمندانش (معلم و ناظم و مدیر) نبوده و همین به شکل‌گیری فضایی غیردموکراتیک در مدارس ایران منتهی شده بود، اکنون نیز حق انتقاد از آن فضای آموزشی را برای کسانی که در آن مدارس درس خوانده‌اند قائل نیست. چنین رویکردی بی‌تردید غیردموکراتیک است.
 اما نکتۀ جالب در شکایت آموزش و پرورش، درخواست توقف پخش سریال افعی تهران است. یعنی این نهاد خواستار اشد مجازات شده؛ مجازاتی که اعلاوه بر سازندگان، شامل حال بینندگان این سریال هم می‌شود.
 معلوم نیست چرا ما هر کسی را که مجرم یا خاطی می‌دانیم، تمایل داریم اشد مجازات را نصیبش کنیم؟ آیا همین تنبیه‌طلبیِ شدید و غلیظ، مبنای برخوردهای سخت با دانش‌آموزان خاطی در دهه‌های 60 و 70 نبوده؟ آن‌جا هم انگار اشد مجازات، یعنی تنبیه فیزیکی، شامل حال خاطیان می‌شد.
مرحوم پوراحمد یک بار در مجلۀ فیلم دربارۀ مشکلات فیلم‌سازی در ایران نوشته بود وقتی می‌خواهیم فیلمی بسازیم، فیلم‌نامه‌اش را بسیاری از نهادهای غیرسینمایی نیز باید بخوانند. مثلا اگر فیلم دربارۀ یک پلیس یا قاضی یا معلم باشد، فیلم‌نامه را نیروی انتظامی یا قوۀ قضاییه یا آموزش و پرورش باید تایید کنند.
پوراحمد سپس افزوده بود حتی وقتی یکی از سکانس‌های فیلمت در یک کله‌پاچه‌فروشی می‌گذرد، طباخ محترم ابتدا باید فیلم‌نامه را بخواند تا اگر با آن موافق بود، اجازه دهد آن سکانس را در طباخی‌اش فیلمبرداری کنیم!
پوراحمد البته مزاح کرده بود ولی اصل حرف این است که چرا آموزش و پرورش باید حتما از فیلمی که چند سکانس هم دربارۀ مدارس و معلمان دارد، رضایت داشته باشد؟ یا مثلا چرا پرستاران باید از فیلم شوکران راضی باشند؟ چرا کرمانی‌ها باید از فیلمی که یک سکانس‌اش هم دربارۀ کرمان است رضایت داشته باشند؟
واقعیت این است که در فرهنگ ما "تحمل نقد" بسیار پایین است و هر کسی به هر نحوی نقد شود، فی‌الفور مدعی می‌شود به او توهین شده و حق دارد که شکایت کند و مانع ساخت یا پخش یک فیلم یا سریال شود.
اینکه هر چند وقت یکبار مردم این شهر یا آن استان خون شان به جوش می‌آید که در فلان فیلم یا سریال به ما توهین شده، به خوبی نشان می‌دهد ما تا پذیرش راستین و موسع "آزادی بیان" فرسنگ‌ها فاصله داریم. و با چنین فرهنگی، جالب است که خواستار دموکراسی هم هستیم!
البته بر مردم فلان شهر یا استان شاید ایراد چندانی نتوان گرفت، ولی از وزارتخانۀ آموزش و پرورش انتظار می‌رود که "اخلاق مراقبت" بیشتری در قبال آزادی بیان داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1228854/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویژگی های عاطفی کودکان تیزهوش کدامند؟

سفیر روسیه در سازمان ملل: رئیسی نقش کلیدی در همکاری‌های تهران-مسکو داشت

آمریکا، شهادت رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه ایران را تسلیت گفت

سیدحسن نصرالله خطاب به رهبر انقلاب: به حضور پربرکت و رهبری حکیمانه و شجاعانه شما امید داریم

پتک «کارت» امتحان نهایی بر روح و روان دانش‌آموزان

محمود گبرلو از دیرارش با رئیس جمهور شهید گفت

تصاویری از لحظه پیدا شدن انگشتر آیت‌الله رئیسی در محل سانحه

نصیحت کردن را فراموش کنید!

یادبود رئیس جمهور شهید در بازار جهانی کن 2024

رئیس سنی مجلس دوازدهم کیست؟

تسلیت مجمع روحانیون مبارز در پی شهادت رئیس‌جمهور

نگاهی به سفرهای خارجی رئیسی در 34 ماه ریاست جمهوری؛ مقصد آخرین سفر خارجی کجا بود؟

تصاویری از حال و هوای مقابل منزل آیت‌الله آل‌هاشم بعد از شهادتش

سنگین‌ترین ریزش بورس در 11 ماه گذشته

گفت‌وگوی قائم مقام وزارت خارجه چین با علی باقری

آخرین سخنرانی آیت‌الله رئیسی در محضر رهبر انقلاب

چین: رئیسی و امیرعبداللهیان تلاش زیادی برای توسعه روابط تهران–پکن انجام دادند

محسن رضایی: بروز سانحه برای بالگرد رئیس‌جمهور به شهادت رجایی و باهنر شباهت دارد

نخست‌ وزیر روسیه: زندگی ابراهیم رئیسی، وقف خدمت به مردم بود

نوری‌المالکی: ایران اسلامی از تمامی مصیبت‌ها قدرتمندتر از گذشته بیرون آمده است

اخبار لحظه به لحظه شهادت رئیس‌جمهور و همراهان؛ برنامه تشییع پیکر شهدا اعلام شد

با «دلسوزی برای خود» و احساس «قربانی شدن» خداحافظی کنید

دیپلماسی آقای دیپلمات در برابر لابی‌های قالیباف

آغاز تظاهرات صهیونیست‌ها علیه نتانیاهو در قدس اشغالی

سکانسی از «خروج» حاتمی‌کیا: رئیس جمهور رئیس همه است

اظهارات آیت‌الله جنتی درباره شهادت آیت‌الله رئیسی و همراهانش در جلسه شورای نگهبان

خاطره سعید حدادیان از ملاقات با شهید رئیسی 20 سال پیش در صحن گوهرشاد

پیام تسلیت صربستان در پی شهادت آیت‌الله رئیسی

افزایش صادرات نفت روسیه به چین در 4 ماه اول 2024

کمک نیلوفر به یونس در سریال «پلیس جوان»

ستاد انتخابات کشور: 8 تیر به‌عنوان روز برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری پیشنهاد شد

اخبار لحظه به لحظه شهادت رئیس‌جمهور و همراهان؛ روز چهارشنبه تعطیل شد

چابهار در ابهام

دستگیری 4 تن از عناصر داعش در هند

نامه سفیر ایران به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل در پی شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه

شهادت محافظ رئیس‌جمهور تکذیب شد

زندگان و مردگان واقعی از دیدگاه قرآن

بازار طلا فردا باز است

«رضا میرکریمی» از شهادت رئیس‌جمهور گفت

چهارشنبه سراسر کشور تعطیل است

بریده‌ای از گفتگو مرحوم نادر طالب‌زاده با آیت‌الله رئیسی؛ رئیس‌جمهور درباره فقر چه گفته بود؟

پیام انجمن همسران شهدای استان فارس در پی عروج شهادت گونه رئیس جمهور و همراهانش

چرا روحانی پاسخ شورای نگهبان را منتشر نکرد؟

نذار بدون عشق و محبت زندگی کنه

برگزاری جلسه شورای معاونین وزارت امور خارجه به ریاست علی باقری

توضیح فرمانده ارتش درباره مهارت و تجربه خلبانان هلیکوپتر شهید رئیسی

جدول زمان‌بندی انتخابات ریاست جمهوری منتشرشده در فضای مجازی اعتبار ندارد

وقتی کسی دوستم ندارد، اما رهایم هم نمی کند چه کنم؟

آخرین پروژه‌ای که سید ابراهیم رییسی افتتاح کرد

ادامه ریزش قیمت طلا و سکه در بازار؛ دلار ساز مخالف زد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی