اخبار محرمانه

آخرين مطالب

جدال بر سر فرماندهی‌ بر دریا تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
جدال بر سر فرماندهی‌ بر دریا
k ٥.١
٠
شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
«فرماندهی دریایی» که در هفته‌ها و ماه‌های اخیر و در پی تنش‌ها میان ایران از یک سو و ایالات متحده و متحدانش از سوی دیگر شدت یافته، باز هم مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. فرماندهی دریایی که ضامن امنیت و تجارت دریایی محسوب می‌شود، از دوران روم باستان و تلاش این امپراتوری برای تأمین امنیت دریای مدیترانه مورد توجه قرار داشت. در آن دوران، امپراتوری روم برای دسترسی به بنادر مصر و نیز جلوگیری از حمله کارتاژها نیازمند تأمین امنیت دریای مدیترانه بود.
امروز چین و ایران قصد دارند خطوط دریایی مختص به خود را ایجاد کنند و در صورتی که موفق به ایجاد چنین خطی نشوند، حداقل مانع از دسترسی دیگر کشورها به خطوط دریایی مورد استفاده خود شوند. چین که امروز دومین قدرت اقتصادی جهان محسوب می‌شود، برای توسعه اقتصادی خود نیاز مبرمی به دسترسی به دریاها و آبراه‌ها دارد. پس از تنش‌های تجاری اخیر میان ایالات متحده و چین، این نگرانی نزد رهبران پکن ایجاد شد که شاید واشنگتن برای ضربه‌زدن به اقتصاد چین، مانع تردد آزادانه کشتی‌های چینی شود. از سوی دیگر، ایران که اخیرا تحت تحریم‌های شدید ایالات متحده قرار گرفته، با وجود آنکه توان سیاسی و نظامی شکست محاصره دریایی آمریکا را ندارد اما ابزار عملی بستن تنگه هرمز را در اختیار دارد. بخش قابل توجهی از نفت مورد نیاز متحدان آمریکا از تنگه هرمز عبور می‌کند و مسدودشدن موفقیت‌آمیز این تنگه نه تنها می‌تواند بحرانی اقتصادی ایجاد کند بلکه شکاف‌هایی نیز میان ایالات متحده و متحدانش بروز خواهد کرد. به این ترتیب اعمال تحریم‌ها علیه ایران بسیار پرهزینه خواهد بود، چراکه امروز دریا مهم‌ترین مسیر برای تجارت است و اجرای موفقیت‌آمیز تحریم‌ها نیازمند کنترل و نظارت کامل بر دریاها و مسیرهای ردیایی است.‌فرماندهی دریا از لحاظ تاریخی وابسته به کشتی‌های سطحی بود؛ کشتی‌هایی که زغال سنگ، نفت و دیگر حامل‌های انرژی یا مواد اولیه و کالاهای تولیدشده کارخانه‌ها را حمل می‌کردند. اصل مهم و اساسی برای غلبه بر دشمن در دریاها، دراختیارداشتن ناوگان دریایی کافی و توان بالای آتش‌افروزی است و در این میان ناو جنگی و قابلیت‌های نظامی و تسلیحاتی آن مهم‌ترین نقش را در برتری در دریاها ایفا می‌کند. در دهه‌های اخیر با پیشرفت تکنولوژی امکان رهگیری کشتی‌ها از طریق موشک‌های بالستیک فراهم شد اما قدرت‌های جهانی از جمله ایالات متحده، روسیه و چین به دنبال قابلیت‌های سریع‌تر نسبت به موشک‌های بالستیک هستند.
موشک‌های هایپرسونیک
در سال‌های اخیر با رونمایی از موشک‌های هایپرسونیک، نقطه بحران برای کشتی‌ها به مرحله هشدارآمیزی رسیده است. اگر تا قبل از ظهور موشک‌های هایپرسونیک، موشک‌های بالستیک با سرعت بالای خود حدود 12 دقیقه زمان در اختیار هدف قرار می‌دادند، موشک‌های هایپرسونیک با سرعتی پنج تا هفت برابر سرعت صوت، تنها نصف این زمان فرصت در اختیار کشتی‌های هدف قرار می‌دهند. از سوی دیگر موشک‌های هایپرسونیک خلاف موشک‌های بالستیک در ارتفاع پایین‌تری حرکت می‌کنند و بر این اساس می‌توانند هدف را به سرعت غافلگیر کنند. قابلیت‌های زیاد این نوع موشک‌ها هم توان نظارت و کنترل دریایی بی‌سابقه‌ای را برای دارندگان این تکنولوژی فراهم می‌کند و هم توان دفاع هوایی این کشورها را توسعه می‌دهد.
ایالات متحده اعلام کرده که تا سال 2022 استفاده از موشک‌های هایپرسونیک را عملیاتی خواهد کرد و روسیه و چین به عنوان مهم‌ترین رقبای آمریکا هم به سرعت برای دستیابی به این تکنولوژی دست به کار شدند تا فرماندهی دریا مجددا به تنهایی در اختیار ایالات متحده قرار نگیرد.
در سال‌های اخیر بر برد موشک‌های هایپرسونیک افزوده شده و هزینه ساخت چنین موشک‌هایی کاهش یافته و به این ترتیب تهدیدها علیه کشتی‌ها افزایش یافته است. با وجود اینکه با چنین موشک‌هایی نه تنها تهاجم، بلکه دفاع هم امکان‌پذیرتر شده اما در آن سو نیز روش مقابله موشک با موشک به خطری بزرگ تبدیل خواهد شد. در حال حاضر تنها روش مقابله با این موشک‌ها با سرعت مافوق صوت، غیرقابل استفاده کردن این موشک‌هاست. این اقدام را می‌توان با هدف‌قراردادن سیستم هدایت موشک‌های هایپرسونیک انجام داد. اگر این سیستم هدایت از کار بیفتد، موقعیت دشمن قابل دستیابی نخواهد بود.‌با توجه به افزایش برد موشک‌های هایپرسونیک، به‌کارگیری آنها در ناوها یا زیردریایی‌ها اقدامی مخاطره‌آمیز است. چراکه به سختی می‌توان سیستم پرداخت این نوع موشک‌ها را در شناورهای داخل آب پنهان کرد. با چنین موشک‌هایی نه تنها می‌توان بر دریا مسلط شد بلکه به سرعت یک چشم برهم‌زدن می‌توان جنگی به راه انداخت که پایان آن قابل تصور نیست. تمام این قابلیت‌ها نیز در صورتی عملی خواهد شد که بتوان بر ماهواره‌ها کنترل کامل داشت.
اگر زمانی برسد که موشک‌های هایپرسونیک به مهم‌ترین عامل برای فرماندهی بر دریا تبدیل شوند، شرایط با دوران ظهور جنگنده‌ها متفاوت خواهد بود. اسلحه‌ها و جنگنده‌ها برای هدف‌قراردادن دشمن نیاز به اطلاعات دقیق دارند اما در مورد موشک‌های هایپرسونیک وضعیت فرق خواهد کرد و سیستم هدایت این موشک‌ها که اطلاعات خود را از طریق داده‌های ماهواره‌ای دریافت می‌کنند به قلب این موشک تبدیل می‌شود. بنابراین فرمانده آینده دریاها علاوه بر دراختیارداشتن موشک‌های هایپرسونیک، لازم است تا کنترل سیستم‌های ماهواره‌ای را هم در دست داشته باشد.
به این ترتیب راه فرماندهی دریاها از فضا میسر خواهد شد. این کاملا خلاف اصول فرماندهی بر دریاها در قرن‌های اخیر است. بر اساس آنچه تاریخ نشان می‌دهد، فرماندهی بر دریاها نیازمند برخورداری از یگان دریایی و جنگی توانمند بود اما امروز قدرت فرماندهی و رهبری بر دریا، بیرون از آب‌ها قرار دارد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/133658/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

تولید پایدار سوخت در پالایشگاه تهران با تنوع‌بخشی به سبد محصولات

دارندگان کارت سوخت بخوانند

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

شیرین: تا وقتی بله نگفته بودیم، هیشکی قصد ازدواج نداشت حالا همه میخوان زن بگیرن!

وقتی ناراحتی از اینکه مخ زن خودت رو زدی

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

رپ خوانی بحرانی برای سید جواد هاشمی

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

درگیری لفظی میان نتانیاهو و وزیر خارجه آلمان

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

استوری جدید و متفاوتی که منوچهر هادی منتشر کرد

چهره ها/ تغییر چهره «گلنار» سریال گیلدخت بعد از 3 سال

ببعی به زبان ترکی هم مسلطه!

چهره ها/ سلفی جالب نصرالله رادش و همسرش وایرال شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی