اخبار محرمانه

آخرين مطالب

حفظ کرامت انسانی، گام امیدبخش دستگاه قضا تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
حفظ کرامت انسانی، گام امیدبخش دستگاه قضا
k ١.٥
٠
صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حفظ کرامت انسانی از جمله مواردی است که اسلام و جمهوری اسلامی همواره به رعایت آن تاکید داشته است. با این حال در مراجع قضایی، کلانتری‌ها و بازداشتگاه‌ها کمتر پیش آمده که برای حفظ ارزش‌های مراجعان و متهمان تلاش کنند. همین موضوع سبب شد که در روزهای گذشته آیت‌الله رئیسی، رییس قوه‌قضاییه دستورالعملی مبنی بر حفظ کرامت و ارزش‌های انسانی توسط زیرمجموعه‌های این دستگاه صادر کند؛ دستورالعملی که شامل پنج فصل و در 33 ماده و هشت تبصره منتشر شده است و در دو روز گذشته بسیار مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته و کارشناسان اظهارات متفاوتی در خصوص اجرایی شدن این دستورالعمل داشته‌اند.
اگر تا به حال گذرتان به دادگاه و کلانتری و بازداشتگاه افتاده باشد یا دست‌کم خاطرات کسی از رفت و آمد به این محل‌ها را شنیده باشید، حتماً تاکنون متوجه فضای پرتنش و التهاب‌آور آنجا شده‌اید. فضایی که مجرمان در شرایطی رقت‌انگیز باید بابت جرم یا خطایی که مرتکب شده‌اند، له‌شدن کرامت‌های انسانی را پیش چشمان خود می‌بینند. خواهان و خوانده هم ندارد. غیرمجرمان هم شرایط بهتری ندارند. در این فضاها مجرم و غیرمجرم در شرایطی تقریباً برابر، تحت فشار قرار خواهند گرفت که حتی بعضاً افراد را از پیگیری‌های قضایی منصرف می‌کند. حالا مدتی است که با تغییراتی در رأس قوه‌قضاییه، خبرهای امیدبخشی به گوش می‌رسد؛ اقداماتی که نوید حفظ کرامت‌های انسانی را می‌دهد.
برگزاری جلسات مختلف با فعالان و کارشناسان قضایی، گفت‌و‌گو با دانشجویان و پیگیری‌هایی مداوم دستگاه قضا، سبب شد که سرانجام خبر تغییرات قابل ملاحظه‌ای به گوش برسد. دستگیری مفسدان
دانه درشت، برخورد جدی با مفاسد اقتصادی و اصرار و پافشاری بر حقوق‌عامه از جمله اقداماتی بود که در دوران جدید قوه انجام شده است. نخستین اقدام اما با حذف چادر اجباری برای مجرمان زن، خبرساز شد؛ موضوعی که سالیان سال مورد نقد زنان و مردان مذهبی جامعه بود. مدت‌ها بود که در عکس‌ها و گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌ها از دادگاه‌ها و حتی در فیلم‌های سینمایی، شاهد پوشش چادر بر سر متهمان زنی بودیم که هیچ تعریفی از حجاب برتر نداشتند و بنا بر قانون نانوشته زندان‌ها و دادگاه‌ها، با پوشش چادر در جلسات دادگاه حاضر می‌شدند. نوع این پوشش همواره مورد اعتراض بسیاری از زنان محجبه کشور بوده و آن را نوعی هتک حرمت به چادر به‌عنوان پوشش ملی و اسلامی تلقی می‌کردند، تا اینکه ریاست جدید قوه‌قضاییه از لغو استفاده اجباری استفاده از چادر توسط مجرمان خبر داد.
اتفاقی بی‌نظیر برای کرامت انسان‌ها
در آخرین روزهای دهه کرامت؛ از سوی حجت‌الاسلام رئیسی، رییس دستگاه قضا «دستورالعمل حفظ کرامت و ارزش‌های انسانی» منتشر شد؛ اتفاقی که در نوع خود بی‌سابقه بوده است. در این بخشنامه، قوانین پراکنده‌ای که در راستای حفظ حقوق شهروندان به «حقوق شهروندی» شناخته می‌شود، به صورت یکجا جمع‌آوری و به‌عنوان آیین‌نامه در اختیار دستگاه‌ها قرار گرفته است. در راستای دستورالعمل حفظ کرامت انسانی، حفظ حیثیت و کرامت ارباب‌رجوع، کارکنان به رعایت برخی موارد مکلف شدند: حفظ حیثیت و آبرو و حریم خصوصی ارباب‌رجوع؛ حفظ اسرار و محتویات پرونده؛ پاسخگویی به ارباب رجوع پس از احراز سمت آن‌ها؛ اجتناب از نصب هرگونه تابلو یا نوشته متضمن تهدید به مجازات در صورت توهین به کارکنان و همچنین رعایت اخلاق و موازین اسلامی در برخورد با بانوان از جمله مواردی است که در این بخشنامه به آن‌ها اشاره شده است. علاوه بر این، استفاده از تجهیزات بازرسی نامحسوس و الکترونیک به جای بازرسی بدنی، مگر در مواردی خاص و ضروری و نیز آموزش ماموران حفاظت فیزیکی در خصوص روش‌های مناسب بازرسی و حذف موارد غیرضروری بازرسی در راستای حفظ حیثیت و کرامت ارباب رجوع از دیگر موارد مورد اشاره در این آیین‌نامه است. در این بخشنامه به جزئی‌ترین مسائل و موارد که می‌تواند به کرامت انسانی و شخصیت اجتماعی فرد صدمه بزند نیز توجه شده است. به‌طور مثال در بخشی از این دستورالعمل آمده است؛ «اجتناب از هرگونه رفتار غیرقانونی یا سلیقه‌ای مانند تراشیدن سر، استفاده از پابند، چشم‌بند، پوشانیدن صورت، نشستن پشت سر متهم یا انتقال وی به اماکن نامعلوم توسط ضابطان دادگستری در جریان بازجویی نیز ممنوع است.» همچنین در ماده 13 این دستورالعمل درباره حضور مشاوران حقوقی و وکلا در مراجع قضایی آمده است: «در راستای حفظ حیثیت و کرامت وکلا، مشاوران حقوقی و کارشناسان هنگام حضور در مراجع قضایی برای بازرسی از تجهیزات الکترونیکی استفاده و حتی‌المقدور از انجام بازرسی بدنی خودداری شود.» این‌ها از جمله مواردی بودند که بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.
موضوعی که این روزها افکار عمومی به آن فکر می‌کند، مسأله اجرایی شدن این دستورالعمل است. البته روز گذشته سخنگوی دستگاه قضا درباره این موضوع گفته است: «اگر به هر دلیل احدی از مراجعان اهمال و بی‌توجهی از ناحیه همکاران‌مان نسبت به «دستورالعمل حفظ کرامت و ارزش‌های انسانی در قوه‌قضاییه» مشاهده کردند، حتماً مدیران قضایی و واحدهای مستقر در بخش‌های مختلف قضایی را از نحوه رفتار همکاران‌مان، مطلع و به آن‌ها منعکس کنند.» حالا دادستان کل کشور مکلف شده حداکثر طی سه ماه از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، شیوه‌نامه متناسب‌سازی میزان و فرایند اعطای مرخصی به زندانیان را با رعایت قوانین و مقررات حاکم، تهیه و برای تصویب و ابلاغ به رییس قوه‌قضاییه ارائه کند.
حقوقدانان چه می‌گویند؟
دکتر امیر حسین‌آبادی، رییس اسبق کانون وکلا در گفت‌و‌گو با خبرنگار روزنامه «صبح‌نو» در خصوص این دستورالعمل گفت: «حفظ کرامت انسانی قاعده‌ای است که در قانون اساسی ما به آن اشاره شده و صرفاً مختص به قوه‌قضاییه ما نیست. حفظ کرامت انسانی یکی از وظایف حکومت اسلامی است که اگر بر اجرای آن نظارت شود، اتفاقات بسیار خوبی رخ خواهد داد.» وی ادامه داد: «نظارت کامل بر اجراست که به این دستورالعمل ارزش می‌دهد و اگر صرفاً روی کاغذ باشد، دردی را دوا نخواهد کرد.» حسین‌آبادی اظهار کرد: «همه افرادی که گذرشان به مراجع قضایی می‌خورد، ممکن است از دو جهت آزرده‌خاطر شوند. یکی از جهت عدم رعایت ارزش‌های انسانی و دیگری به خاطر حکمی که قاضی برای آن گرفته است. یک ضرب‌المثل قدیمی داریم که می‌گوید از هر دو نفر که نزد قاضی می‌روند همیشه یک نفرشان ناراضی برمی‌گردد، پس نباید توقع داشت همه در مراجع قضایی خوشحال و راضی باشند. اگر مردم به این دلیل که برخورد با آن‌ها صحیح نیست، ناراضی باشند باید بررسی و پیگیری شود و این موضوع نه‌تنها در دستگاه قضا بلکه در تمام دستگاه‌های اجرایی و حکومتی باید اجرا شود.» این وکیل دادگستری گفت: «اگر با کارمندان و قضاتی که این دستورالعمل را رعایت نمی‌کنند، برخورد شود و بر اجرای آن نظارت شود، قابلیت اجرا شدن دارد. متاسفانه در سال‌های اخیر آن‌قدر که در مراجع قضایی خلاف این موضوع عمل شده است؛ که اکنون اجراشدن این دستورالعمل برای همه محل سؤال است و برخی‌ها گمان می‌کنند که این یک امر پیچیده‌ای است، در حالی که این وظیفه انسانی است که کرامت همنوعان خود را حفظ کنند.» آقای بهمن رنجبر، وکیل پایه یک دادگستری نیز درباره این دستورالعمل در گفت‌و‌گو با «صبح‌نو» گفت: «یکی از آثار مثبت اجرایی‌شدن این دستورالعمل، اعتماد بیش از پیش مردم به حاکمیت و دستگاه قضاست. افرادی که به‌عنوان خوانده یا متهم در مراجع قضایی حاضر می‌شوند باید ارزش و احترام‌شان حفظ شود و تا زمانی که جرم آن‌ها اثبات نشود، نباید به چشم مجرم به آن‌ها نگاه کرد.» وی ادامه داد: «شفافیت آرای قضات و اطلاع مردم از روند دادرسی یکی دیگر از موضوعات مهمی است که در این دستورالعمل به آن اشاره شده است؛ با اجرایی‌شدن این بند، از این به بعد کمتر شاهد تخلفات کارمندان مراجع قضایی خواهیم بود و قضات نیز در رأی خود دقت بیشتری خواهند داشت.» رنجبر در آخر گفت: «اجرای این دستور‌العمل باعث بالا رفتن‌شان و جایگاه دستگاه قضا خواهد شد و معتقدم با تدابیر رییس جدید قوه‌‌قضاییه، این تغییرات مثبت به سرعت خود را نشان خواهند داد.»

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/134879/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

اعتصاب بی‌سابقه کارکنان فرودگاه‌های فرانسه؛ صدها پرواز در روز سیاه لغو شد

اسپانیا موشک‌های پاتریوت به اوکراین می‌فرستد

نه دانشگاه‌های آمریکا به اسرائیل

کره شمالی چند پرتابه راکتی آزمایش کرد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

این کار را با مدیرتان نکنید!

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

علت گرانی شدید قیمت پیاز

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

حمله روزنامه زاکانی به آرایش سحر دولت‌شاهی

«پایتخت 7» مرداد 1403 کلید می‌خورد

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

جلد نشریه آمریکایی تایم با عنوان، تأثیرگذارترین افراد جهان؛ یولیا ناوالنایا

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اعتراض به جنگ غزه استعفا داد

درخواست حماس برای اعزام تیم‌های پزشکی قانونی جهت شناسایی اجساد گورهای دسته‌جمعی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

گشاده دستی دولت در تخصیص بودجه به رسانه‌های همسو

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

آقای ذوالنوری ممنون

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی