اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ آسیب‌شناسی نظام انتخاباتی تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
سرمقاله شرق/ آسیب‌شناسی نظام انتخاباتی
١٤٢
٠
شرق / « آسیب‌شناسی نظام انتخاباتی » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم سیدمرتضی مبلغ است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
با عنایت به ویژگی‌های ضروری برشمرده برای یک انتخابات آزاد، رقابتی و عادلانه و با توجه به لوازم یک سامان سیاسی منسجم و کارآمد، می‌توان مشکلات و خلأهای زیر را برای نظام انتخاباتی موجود در جمهوری اسلامی ایران برشمرد:
1 ـ فقدان ساختار حزبی انتخابات:
احزاب از لوازم اجتناب‌ناپذیر نظام‌های مردم‌سالار هستند. دلایل آن علاوه بر تجارب حاصل از کنش‌های سیاسی نظام‌های مردم‌سالار، در مطالعات و پژوهش‌های سیاسی اندیشمندان و نظریه‌پردازان سیاسی اجتماعی به نحو مفصل و همه‌جانبه مشخص شده است. کارکرد احزاب نیز به‌ طور مستقیم و جدایی‌ناپذیر در فرایندهای انتخاباتی و نهادهای منتخب مردم جریان می‌یابد. انتخابات در نظام‌های مردم‌سالار پیوندی ارگانیک و حقوقی با نظام‌های انتخاباتی آنان دارد؛ به این ‌معنی که در انتخابات سهم بالایی از کرسی‌های نهادهای انتخاباتی به احزاب تخصیص داده شده است و مردم به احزاب و فهرست نامزدهای معرفی‌شده از سوی آنان نیز رأی می‌دهند. این امر علاوه بر آثار مثبت و سازنده‌ای که در سامان سیاسی و ارتقای نظام مدیریتی کشور دارد، به سامان نظام انتخاباتی هم کمک شایانی می‌کند؛ ازجمله می‌تواند ثبت‌نام‌های ‌گسترده و بی‌ضابطه نامزدهای انتخاباتی را سامان‌مند و ضابطه‌مند کند و در تبلیغات انتخاباتی نیز تحول سازنده و بهینه‌ای ایجاد کند و بر میزان و کنترل هزینه‌های تبلیغاتی مؤثر واقع شود...
اما نظام انتخاباتی در جمهوری‌ اسلامی فاقد این امر ضروری است و نتایج ناگوار آن علاوه بر کاستی‌ها و ناکارآمدی‌های نهادهای برآمده از انتخابات، در بی‌هنجاری‌ها و ناکارآمدی‌های سامان سیاسی کشور نیز مشاهده می‌شود. از‌جمله کثرت و تعدد بسیار زیاد تشکل‌های سیاسی که گاهی هیچ‌گونه مبنا و پایه سیاسی و اجتماعی ندارد و به جای تعالی و کارآمدی سامان سیاسی موجب اختلال در آن می‌شود. همچنین فعال‌شدن و اثرگذاری افراد و جریان‌های خاکستری، باندی و غیرشفاف در روندهای سیاسی کشور که منجر به بروز انواع رانت‌ها و فسادهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی شده و می‌شود.
2 ـ نحوه نظارت بر انتخابات:
نظارت استصوابی به‌گونه‌ای که در نظام انتخاباتی موجود تفسیر و عمل می‌شود، مهم‌ترین و اساسی‌ترین مسئله فرایندهای انتخاباتی است و آسیب‌هایی را به نهادهای انتخابی وارد کرده و می‌کند که توضیح کلی آن در ویژگی اول انتخابات، یعنی «رقابتی‌بودن» آمده است.
3 ـ ضرورت تفکیک زمانی «ثبت‌نام برای رأی‌دادن» و «رأی‌دادن»
یکی از لوازم سلامت و حتی سهولت و شفافیت انتخابات به جدا‌بودن زمان ثبت‌نام برای رأی‌دادن و زمان رأی‌دادن مربوط می‌شود. نهاد اجرائی انتخابات حداقل دو هفته قبل از روز اخذ رأی باید برای مراجعه و ثبت‌نام رأی‌دهندگان مکان‌های خاصی را تعیین و اعلام کند و شهروندان ضمن مراجعه و ثبت‌نام برای رأی‌دادن، کارت‌ انتخابات را که در آن شعبه اخذ رأی مشخص شده است، دریافت می‌کنند و روز اخذ رأی با مراجعه به شعبه از پیش تعیین‌شده و ارائه کارت انتخاباتی، رأی خود را به صندوق می‌اندازند. این امر ضمن ساماندهی و سهولت مهم‌ترین بخش انتخابات، یعنی اخذ رأی از شهروندان، باعث جلوگیری از بخش مهمی از تخلف‌ها و تقلب‌های احتمالی می‌شود. متأسفانه در نظام انتخاباتی موجود، ثبت‌نام برای رأی‌دادن و رأی‌دادن هم‌زمان است و برای هیچ‌کس هم از قبل شعبه خاصی برای رأی‌دادن مشخص نمی‌شود. مهم‌ترین دلیل مطرح‌شده درباره عدم تفکیک زمانی ثبت‌نام برای رأی‌دادن و رأی‌دادن، به دو بار مراجعه رأی‌دهندگان و نگرانی از احتمال کاهش مشارکت مردم مربوط می‌شود؛ اما اهمیت این امر از یک سو و اهمیت امر انتخابات از سوی دیگر و تبلیغ و ترویج این اهمیت برای شهروندان می‌تواند رافع نگرانی یادشده باشد. البته برخی کارشناسان راه‌حل دیگری را مطرح می‌کنند که منجر به دو بار مراجعه رأی‌دهندگان نشود و آن اینکه نهاد اجرائی انتخابات از قبل برای هریک از شهروندان، شعب اخذ رأی خاصی را مشخص و اعلام کند به‌گونه‌ای که هر شهروند مجاز باشد صرفا در آن شعبه ثبت‌نام کند و رأی دهد؛ اما این امر مستلزم دراختیارداشتن اطلاعات و محل سکونت همه شهروندان و دسترسی نهاد اجرائی به آنان است که حتی در صورت فراهم‌بودن زیرساخت‌های لازم آن، در عمل با مشکلات مختلف از جمله اطلاع‌رسانی مطمئن به شهروندان مواجه خواهد شد. این در حالی است که تاکنون مرکز جامع آماری و به‌روز‌شده شهروندان شکل نگرفته است.
4- تبعیض‌های گسترده سیاسی و تبلیغی
شرایط سیاسی و تبلیغی کشور با برخی تبعیض‌ها مواجه است که مستقیما در نظام انتخاباتی اثرگذار است و یکی از آسیب‌های جدی نظام انتخاباتی را تشکیل می‌دهد. علاوه بر نحوه نظارت انتخاباتی که منجر به ایجاد فرصت‌ها و شرایط سهل و بی‌دغدغه و برابر برای همه جناح‌های سیاسی و چهره‌ها و فعالان سیاسی نمی‌شود و موجب محدودشدن و ازدست‌رفتن فرصت‌ها و ایجاد شرایط بسیار دشوار برای یک جناح سیاسی دیگر و برخی چهره‌ها و فعالان سیاسی دیگر شده است، نحوه استفاده از فرصت‌ها و امکانات دستگاه‌ها و ارگان‌های گسترده تبلیغی کشور که از اموال عمومی استفاده می‌کنند، به‌گونه‌ای است که رانت‌های گسترده‌ای را برای یک جناح و برخی افراد فراهم می‌کند، این امر محدود به زمان انتخابات نیست، بلکه در پیشاانتخابات هم جاری است.درحالی‌که دستگاه‌ها و ارگان‌های تبلیغی و خبری عمومی کشور حق ورود به سوگیری‌های جناحی و اقدام له یا علیه جناح‌ها و احزاب و افراد را ندارند و علاوه بر آن میزان برخورداری عمومی جناح‌ها و احزاب و افراد از امکانات و فرصت‌های آن دستگاه‌ها و ارگان‌ها باید برابر و عادلانه باشد و درخصوص استفاده انتخاباتی نیز صرفا باید براساس قانون عمل شود.
5- فقدان شفافیت لازم
پیش‌تر گفته شد که همه فرایندهای انتخاباتی به‌ویژه اخذ رأی، شمارش و تجمیع و اعلام آرا باید در مرئی و منظر عمومی قرار بگیرد و امکان نظارت عمومی بر آن فراهم باشد. به‌جز سه مورد پیش‌گفته؛ یعنی دلایل قانونی ردصلاحیت نامزدها - که صرفا باید به خود نامزد اعلام شود- و رأی شهروندان که باید مخفی باشد و وضعیت آرا در هنگام اخذ رأی از شهروندان که باید مخفی بماند، همه مراحل انتخابات باید کاملا شفاف و آشکار باشد. علاوه بر ایجاد سازوکارهای مناسب اطلاع‌رسانی و فراهم‌‌کردن امکان مشاهده همه مراحل و روند انتخابات توسط احزاب و نامزدها و رسانه‌های ارتباط جمعی، استفاده از امکانات پیشرفته ماشینی از لوازم ایجاد شفافیت انتخاباتی است؛ اما نظام انتخاباتی موجود از این جهت نیز با کاستی‌هایی مواجه است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/136684/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مشرق: چرا آقازاده‌های خاص با فیلیمو همکاری تنگاتنگی دارند؟

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟

راه‌حل معمای امنیت در خاورمیانه

توافق بزرگ عربستان و امریکا؛ عربستان هسته‌ای می‌شود؟

تصاویری جدید از احمدی نژاد در خارج از کشور درحال خوش و بش کردن

یک اقتصاددان: تعریف دولت از مردم آنهایی است که می‌توانند جت شخصی بخرند

زوج عاشق برنامه «ماه عسل» جدا شدند

از تاکید مجدد بر ساخت 4 میلیون مسکن تا رشد اقتصادی 6درصدی در گفتگوی زنده رئیسی با مردم

پانزدهمین نشست کارگروه تغییر اقلیم وزارت نفت برگزار شد

فرجام دوئل داغ اصولگرایان

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟

الگوی چینی ترک برداشت

گروسی: وزیر خارجه ایران به من گفت آماده تعامل درخصوص اقدامات بسیار ملموس است

اعلام برنامه‌های شرکت ملی گاز ایران در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت

یورش همه‌جانبه ارتش اسرائیل به رفح

شوک دوم به شانا

برشی از فیلم «مهمانخانه ماه نو» با بازی لاله مرزبان

رضوانی: برخی‌ها فیگور ریاست مجلس گرفته‌اند اما پاپس‌می‌کشند

گزارش مراسم تجلیل از قهرمانان ورزشی با حضور رئیس‌جمهور؛ 230 میلیارد تومان پاداش داده شد

فرمانده انتظامی کیش: دی‌جی مجوز ندارد؛ نباید فعالیت غیرقانونی انجام شود

تولید حدود 277 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه‌های کشور در سال 1402

غیبت مجری «پاورقی» در پی توئیت جنجالی؛ او اخراج شده؟

اسرائیل زیر منگنه پذیرش آتش‌بس

چهره ها/ استایل سنتی بازیگر جوان «زخم‌کاری 1»

رئیسی: موشک، جواب موشک است

واکنش رئیس سازمان سینمایی به بیکاری سینماگران

محمود گبرلو: حذف سریال «حشاشین» توسط ساترا سنجیده بود

نگرانی آمریکا از درآمدزایی ایران در جنوب شرق آسیا

دیدار وزیر نفت با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

اعتراضات دانشجویی ضد رژیم صهیونیستی در سراسر دنیا

چهره ها/ بازیگری که به هیچ وجه قصد پیرشدن ندارد!

وزیر نفت با وزیر تعاون، کار و رفاه‌ اجتماعی دیدار کرد/ مرتضوی: وزرات نفت بخش قابل توجهی از عقب‌ماندگی اقتصادی کشور را رفع کرد

لیست هزینه اجاره‌نشینی در آپارتمان‌های لوکس تهران؛ پاسدارن 140متری، 3 میلیارد و 400 میلیون رهن کامل

اخراج سرباز اسرائیلی از دانشگاه جورج واشنگتن

فراستی با بولدوزر از روی «مست عشق» رد شد!

پاسخ المیرا شریفی مقدم به مجری معاند درباره تروریست واقعی

اعتراف مقام آمریکایی درباره ایران به روایت جانشین فرمانده سپاه

ایروانی: هیچ‌یک از گروه‌های مقاومت در اقدام مشروع ایران علیه اسرائیل دخیل نبودند

دهمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی رئیس‌جمهور با مردم آغاز شد

قدردانی رئیس ستادکل نیروهای مسلح از مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران

فروردین خاموش مسکن تهران

گزارش اختصاصی «به افق فلسطین» از رفح؛ آوارگان فلسطینی: اسرائیل دروغ می‌گوید، هیچ جا امن نیست

حماس: نتانیاهو در «رفح» به دنبال پیروزی خیالی است

معترضان اسرائیلی به ادامه جنگ، یک بزرگراه را در تل‌آویو بستند

بمباران محله الجنیه در شرق رفح

چاقوکشی در چین 23 کشته و زخمی برجای گذاشت

تغییر چهره دختربچه سریال «متشکرم» بعد از 17 سال

ماجرای فیلم نیمه‌کاره جهان پهلوان تختی

عکسی متفاوت از عزاداری زینب سلیمانی در یک مراسم

خبرنگار به افق فلسطین: همه مسیرها به سمت غزه بسته است و اسرائیل اصرار بر سخت‌تر کردن شرایط دارد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی