اخبار محرمانه

آخرين مطالب

پیمان‌های پولی راه دور زدن محدودیت‌های سوئیفت اقتصادی

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - مهر / در حالی کلیات طرح راه‌اندازی و استفاده از پیام‎رسان‌های مالی و انعقاد پیمان‌های پولی دو و چندجانبه از سوی کمیسیون اقتصادی مجلس رد شده که این طرح، راهکاری برای دور زدن محدودیت‌های سوئیفت است.
طرح یک فوریتی «راه‌اندازی و استفاده از پیام‌رسان‌های مالی و انعقاد پیمان‌های پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی» که برای بررسی به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع شده بود، در این کمیسیون رد شد و این هفته قرار است گزارش کمیسیون درباره رد این طرح در صحن علنی مجلس قرائت شود.
با این وجود کارشناسان معتقدند کلیات طرح مذکور به لحاظ محتوای مطرح شده در آن به ویژه بخش های مرتبط با جایگزین پیام رسان مالی سوئیفت در شرایط حال حاضر کشور از اهمیت فراوانی برخوردار است و چنانچه برخی اصلاحات در جزئیات این طرح انجام شود، می تواند در صحن علنی مجلس به تصویب برسد.
پیمان پولی راه غلبه به سلطه سوئیفت
وضوع استفاده از پیمان‌های پولی به عنوان یکی از ابزارهای کارآمد در دوران تحریم، همواره از سوی صاحب‌نظران و کارشناسان حوزه پولی و بانکی مدنظر قرار داشته است. در واقع، در شرایط سخت تحریمی که شبکه ارتباطی بانکی ایران با بسیاری از کشورهای عضو شبکه مالی بین‌المللی سوئیفت قطع شده یا تعاملات تجاری با ایران تحت تعقیب تحریم‌کنندگان قرار می‌گیرد، ابزارهای پیمان پولی به عنوان یک برگ برنده وارد عمل شده و تلاش می‌کنند تا در یک شبکه پوششی میان بانکهای دو کشور، زمینه‌ساز نقل و انتقالات مالی با ارزهای ملی دو کشور شوند.
در این میان، اگرچه بانک مرکزی چند سالی است که بر روی استفاده از ارزهای ملی در تجارت با برخی کشورهایی که میزان تعاملات تجاری ایران با آنها قابل توجه است، تمرکز کند، اما هنوز به صورت عملیاتی، موفق به اجرای کامل سیاست پیمان پولی نشده و این موضوع، نه تنها در دور قبلی تحریم‌ها و دور جدید آن، مغفول ماند، بلکه در دوران پس از برجام نیز که ارتباط ایران با شبکه سوئیفت به تدریج بعد از برداشته شدن تحریم‌ها، برقرار شد، سیاستگذاران پولی و ارزی کشور هیچ وقت به این فکر نکردند که ممکن است به دلیل پیچیدگی شبکه مالی و بانکی دنیا با سوئیفت و نظام بانکی ایالات متحده آمریکا، مجدد محدودیت‌هایی اعمال شود و بنابراین باید در شرایط آرامش، برای دوران سختی تدبیر کرد.
حال مجلس طرحی را آماده کرده که بر مبنای آن، استفاده از پیام‌رسان‌های مالی به غیر از سوئیفت را در دستور کار قرار داده و انعقاد پیمان‌های پولی دوجانبه و چند جانبه را دنبال می‌کند. در واقع، طرح «راه‌اندازی و استفاده از پیام‌رسان‌های مالی و انعقاد پیمان‌های پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی» که یک فوریت آن در روز 13 تیر 1397 مورد موافقت مجلس قرار گرفت؛ در کمیسیون اقتصادی به عنوان کمیسیون اصلی و تخصصی، مورد بررسی قرار گرفته و به دلیل وجود برخی از ایرادات، از سوی این کمیسیون رد شده است.
در این طرح راهکارها و پیشنهادات مناسبی برای تسهیل مبادلات تجاری و مالی بین المللی کشور در نظر گرفته شده و راهکارهایی همچون انعقاد پیمان‌های پولی دو و چندجانبه، راه‌اندازی پیام‌رسان‌های مالی موازی سوئیفت، اتصال کارت‌های بانکی ایران با کارت‌های بانکی کشورهای دیگر و استفاده از ظرفیت ارزهای دیجیتال برای انجام تبادلات مالی بین المللی در آن دیده شده است.
راهکارهای ارائه شده در این طرح ظرفیت کمک به انجام تبادلات مالی بین‌المللی کشور و کاهش آثار تحریم ها را دارد و مطالعه تجربیات و روند تحولات بین‌المللی نشان می دهد که کشورها و بانک‌های دیگر نیز از این راهکارها استفاده می‌کنند.
علاوه بر این، مقام معظم رهبری نیز مدتی قبل بر انجام اقدام ایجابی مجلس شورای اسلامی در مواجهه با فشارهای آمریکا تاکید ویژه داشته‌اند و بر همین اساس، با توجه به اینکه اصلی‌ترین منبع اطلاعاتی آمریکا برای رصد تراکنش‌های بانکی بین‌المللی، سوئیفت است، ایجاد و توسعه سامانه‌های موازی سوئیفت نه تنها باعث بیمه شدن کشور در مقابل تهدیدات دائمی ناشی از قطع این شبکه می‌شود، بلکه اقدامی آفندی در راستای کاهش اشراف آمریکا بر نظام مالی جهان نیز تلقی می‌شود.
در عین حال، از آنجایی که در حال حاضر پیکره اقتصاد کشور آماج حملات متعدد تحریمی از سوی آمریکا قرار گرفته است، بنابراین می‌توان پی برد که اتخاذ راهکارهایی برای مقابله با آثار سوء تحریم ها ضروریست. به ویژه، دو تجربه کشور در قطع دسترسی به سوئیفت (سالهای 1390 و 1397) ضرورت اتخاذ تدابیر مناسب به ویژه در حوزه پیامرسان مالی را دوچندان می‌کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت روح کلی پیشنهادات طرح برطرف‌کننده نیاز حال حاضر اقتصاد کشور است.
در مورد طرح مجلس هم اگر چه اشکالاتی جدی در متن مواد پیشنهادی وجود دارد که منجر به رد آن در کمیسیون اقتصادی و سایر کمیسیون‌های مربوطه شد، اما کلیات طرح مذکور به لحاظ محتوای مطرح شده در آن به ویژه بخش های مرتبط با جایگزین پیام رسان مالی سوئیفت در شرایط حال حاضر کشور از اهمیت فراوانی برخوردار است.
بر همین اساس، چنانچه کلیات این طرح رد شود ممکن است این پیام را به افکار عمومی مخابره نماید که مجلس شورای اسلامی با ابزارهای مقابله با تحریم بانکی مخالفت کرده است و پیگیری اجرا و پیاده‌سازی این طرح‌ها در شبکه بانکی کشور دچار چالش می‌شود. حال آنکه ایرادات به نوع نگارش طرح برمی‌گردد و نه به محتوای طرح و بنابراین پیشنهاد می‌شود ایرادات وارده به طرح با ارجاع دوباره آن به کمیسیون اقتصادی اصلاح شود.
صاحبنظران این حوزه معتقدند که در صورت تصویب کلیات و بررسی جزئیات طرح در صحن علنی مجلس، پیشنهاد می‌شود مواد 1 مرتبط با تعاریف و ماده 2مرتبط با لیست کشورها - این ماده مغایر قانون برنامه ششم است، حذف شود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/138504/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اصابت پهپادهای انتحاری به یک هدف نظامی در فلسطین اشغالی

شخصیت شناسی افرادی که خانه بهم ریخته ‎ای دارند

ابهام مالیاتی در بورس

ابراز عشق سلمان رو شیشه مینی بوس!

کوثری: بزرگترین مشکل آمریکا در ایران، حضور یک ابرحریف به نام آیت‌الله خامنه‌ای است

دبیر شورای‌ عالی امنیت ملی: به دو اجلاس مقامات عالی‌رتبه امنیتی کشورها و بریکس نگاه ویژه‌ای داریم

المیادین: جنبش حماس هیچکس را به عنوان جایگزین قطر نمی‌پذیرد

فیلم لحظه ترور یکی از فرماندهان حزب‌الله لبنان توسط اسرائیل

حزب الله: پادگان «شراگا» را در شمال عکا هدف قرار دادیم

پرواز گسترده جنگنده‌های رژیم صهیونیستی بر فراز شمال و مرکز غزه

اتفاقات عجیبی که در مهمانی لاکچری افتاد!

عامل حمله به ساختمان کنسولی سفارت ایران در فرانسه به حبس محکوم شد

سخنگوی دولت: دهک‌های پایین را صاحب مسکن می‌کنیم

تراز تجاری مثبت منطقه آزاد ارس در سال 1402/ جهش سرمایه‌گذاری در منطقه را شاهدیم

دو انتصاب جدید در شرکت توسعه بنادر و فرودگاه قشم

دیالوگی که آغاز بازیگری مریم کاویانی بود

حمله روزنامه دولت به کریمی قدوسی: همین افراد دستمایه ایران‌هراسی و تحریم می‌شوند

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

جزئیات فروش آنلاین میوه و سبزیجات در میادین میوه و تره‌بار تهران

رونمایی کره شمالی از یک موشک مافوق صوت

کارهایی که باعث برگشت روح به جسم تجربه گر مرگ شد

بوربور: فهرست انتخاباتی «وفاق» بدون وحدت با شانا و شریان بسته شده است

پیش‌بینی فعالان بازار از قیمت طلا چیست؟

خرید چندنرخی با یک کالابرگ!

اعتماد مدعی شد: برادر رائفی‌پور در افغانستان و یمن کیسه‌های آرد و برنج و خرما خیرات می‌کند

دوش طولانی یا کوتاه؛ کدام یک بهتر است؟

فروش بیش از 117 هزار سکه در مرکز مبادله؛ ربع‌سکه در صدر تقاضا

افت بازار سرمایه پس از 4 روز رشد

واکنش فاضلی به توییت جنجالی کریمی قدوسی

لیلا حاتمی شاید در ونیز

تا یه گندی میزنه خودش رو میزنه به خرس مردگی

نقش بازی کردن زنده یاد "رضا داوود نژاد"

«صبح ایران» در مرحله دوم انتخابات مجلس هم لیست می‌دهد

افزایش 8درصدی تولید محصولات پتروشیمی در شستان/سهم 11درصدی از کل صادرات صنعت پتروشیمی

چرا همه مسعود ده نمکی را نقد میکنند؟

جزئیات حادثه اصفهان از زبان رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس

تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است

رئیس جمهور: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند، وضعیت متفاوت خواهد بود

14 جایگاه عرضه سوخت مایع در منطقه فارس به بهره‌برداری رسید

ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند

در چه صورتی انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شود؟

باکو: ارمنستان تعیین مرز با آذربایجان را آغاز کرد

دوحه: باید مانع حمله احتمالی به رفح شویم

حضور پررنگ ارتش آلمان در رزمایش «ارابه غول‌پیکر» بیخ گوش روسیه!

«آقای قاضی» جدید هفته آینده پخش می‌شود

مسعود ده‌نمکی: با آدم‌های مذهبی‌نما مشکل دارم!

وکیل شکات پرونده منافقین: مسعود رجوی نفوذی ساواک بود

دولت همسو با افزایش تولید و اشتغال از بازارهای داخلی و خارجی بهره‌ می‌گیرد

انتقال موفقیت‌آمیز نمک‌گیر برقی 60 تنی در نفت و گاز مارون

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی