اخبار محرمانه

آخرين مطالب

نوزدهمین وزارتخانه؛ دومین اختلاف تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
نوزدهمین وزارتخانه؛ دومین اختلاف
٤٨
٠
اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
بیست‌ودوم دی‌ ماه 82 و در دوران ریاست‌جمهوری سیدمحمد خاتمی، مجلس شورای اسلامی، سازمان‌های «میراث فرهنگی» و «ایرانگردی و جهانگردی» را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جدا و با ادغام آنها، سازمان جدیدی تحت‌ عنوان «میراث فرهنگی و گردشگری» با کلیه اختیارات مصرح در قانون را زیر نظر رییس‌جمهوری تشکیل داد. 2 سال بعد و با روی کار آمدن دولت محمود احمدی‌نژاد، حسین مرعشی که ریاست این سازمان را برعهده داشت، نخستین فردی لقب گرفت که توسط رییس دولت مهرورز از کار برکنار شد. این اما تنها تغییر این سازمان در آن دوران نبود و شانزدهم فروردین ‌ماه 85 شورای عالی اداری کشور «سازمان صنایع دستی» را که تا آن روز زیر نظر وزارت صنایع و معادن به فعالیت می‌پرداخت از این وزارتخانه جدا و به «سازمان میراث فرهنگی و گردشگری» الحاق کرد تا از آن زمان تاکنون این سازمان به عنوان متولی امور «میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» شناخته شود.روزگار گذشت و حدود 6 سال پیش و در روزهای فعالیت نهمین دوره مجلس، موضوع تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه سر زبان‌ها افتاد. زمان گذشت تا اینکه درنهایت یک فوریت طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی در فروردین ‌ماه 96 به تصویب نمایندگان دهمین دوره پارلمان ایران رسید. از آن زمان به بعد عملا موضوع تشکیل این وزارتخانه امری جدی تلقی شد ولی نکته جالب در این میان سکوت قابل ‌تامل دولتی‌ها بود. در میان این سکوت، نمایندگان مجلس در دهم مرداد ماه 97 ماده ‌واحده طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی را تصویب کردند که براساس آن «سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با کلیه اختیارات و وظایفی که به موجب قوانین و مقررات دارد با رعایت بند (د) ماده 29 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب هشتم مهر ماه 1386‌و بند (الف) ماده 28 قانون برنامه ششم توسعه مصوب 14 اسفند 1395 و بدون توسعه تشکیلات و افزایش نیروی انسانی به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تبدیل می‌شود و بار مالی ناشی از تغییر عنوان از محل منابع داخلی و صرفه‌جویی تامین خواهد شد».
آغاز مخالفت‌ها
طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی پس از تصویب در مجلس برای تصویب راهی شورای نگهبان شد اما این نهاد بیست‌وچهارم شهریور ماه همان سال، طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی را در موادی خلاف شرع دانست و این طرح را به دلیل دارا بودن بار مالی مغایر اصل 75 قانون اساسی اعلام کرد. طرح به مجلس بازگشت ولی نکته جالب در این مرحله موضع دولت بود؛ موضعی برخاسته از انفعال و البته سکوت.
با این همه اما مجلس اقدام به اصلاح مواد مد نظر شورای نگهبان کرد و همزمان به رایزنی با این نهاد پرداخت تا اینکه شورای نگهبان در پانزدهم مرداد ماه سال جاری اعلام کرد که ایراد مد نظر فقها برطرف شده و با بررسی‌‌های کارشناسی صورت‌ گرفته، مشخص شد که تشکیل وزارت میراث فرهنگی بار مالی نداشته است؛ بنابراین شورای نگهبان رسما تبدیل سازمان میراث فرهنگی به نوزدهمین وزارتخانه دولت جمهوری اسلامی را تایید کرد.
با تایید این موضوع اما تازه مخالفت‌های دولتی‌ها به رسانه‌ها کشیده شد. حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رییس‌جمهوری در اظهاراتی که ایرنا آن را منتشر کرد صراحتا از مخالفت دولت پرده برداشت و گفت:«هیات دولت به دلیل بار مالی و مغایرت آن با اصل کوچک‌سازی ساختار دولت، موضوع ماده 28 قانون برنامه ششم توسعه، مکررا مخالفت خود را با تشکیل وزارتخانه مزبور به نمایندگان اعلام کرد.» بیست‌وسوم مرداد ماه نیز علی ربیعی، سخنگوی دولت در جریان نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران بار دیگر بر مخالفت دولت با تشکیل وزارت میراث فرهنگی تاکید کرد. او اعلام کرد:«دولت موافق تشکیل این وزارتخانه نبود و نظرش را در مجلس اعلام کرد. قطعا این موضوع بار مالی خواهد داشت و معاون پارلمانی موظف شد تا مکاتبات لازم برای جلوگیری از این کار را انجام دهد البته دولت قانون را اجرا خواهد کرد ولی بزرگ شدن دستگاه‌ها مساوی با بهبود کارها نیست».
دومین اختلاف؛ پنجمین پرونده
با اعلام مخالفت رسمی دولتی‌ها و انتخاب نماینده برای جلوگیری از تشکیل وزارت میراث فرهنگی آن هم بعد از تصویب شورای نگهبان عملا دومین اختلاف بزرگ پاستور و بهارستان رسانه‌ای شد. نخستین موضوع اختلاف دولت و مجلس از زمان حضور حسن روحانی به عنوان عالی‌ترین مقام اجرایی در کاخ ریاست‌جمهوری ایران، مساله ارایه گزارش عملکرد سالانه وزرا و رییس‌جمهوری در مرداد ماه هر سال به مجلس بود که درنهایت کار به هیات عالی حل اختلاف قوا کشید تا چهارمین پرونده این هیات در دوران پاستورنشینی شیخ حقوق‌دان تشکیل شود. پرونده‌ای که درنهایت با لغو مصوبه مجلس که از قضا تاییدیه شورای نگهبان را نیز به همراه داشت، خاتمه یافت و دولت در زمان ارایه گزارش عملکرد خود به بهارستان‌نشینان مخیر شد.
مجلس اما در این مورد جدید که به تشکیل وزارتخانه نوزدهم مربوط بود دیگر گوشش به مخالفت دولتی‌ها و تعیین نماینده برای رایزنی بدهکار نبود و روز گذشته علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی مصوبه بهارستان به همراه تاییدیه شورای نگهبان برای تشکیل وزارت میراث فرهنگی را به رییس‌جمهوری ابلاغ کرد. بنابراین از حالا روحانی تنها 5 روز برای ارسال ابلاغیه به «روزنامه رسمی» فرصت دارد و متعاقبا این روزنامه نیز ظرف 72 ساعت بعد از آن باید نسبت به انتشار این ابلاغیه اقدام کند. پس از آن رییس‌جمهوری 15 روز برای تشکیل وزارت میراث فرهنگی فرصت دارد اما در این بین هنوز یک راه برای مخالفت دولتی‌ها باز است. راه یا در عبارتی صحیح‌تر میان‌بر که دولت در ماجرای ارایه گزارش عملکرد از آن استفاده کرد و اتفاقا دست پُر بازگشت. در این بین شنیده‌های «اعتماد» از دولت حاکی از آن است که گزارش دولتی‌ها برای ارسال موضوع مخالفت خود با تشکیل وزارت میراث فرهنگی به هیات‌ عالی حل اختلاف قوا آماده است و این یعنی دولت تحت مدیریت ‌روحانی تنها یک گام تا تشکیل پنجمین پرونده این هیات فاصله دارد.
بهانه مخالفت‌ها
پیش از این نیز ربیعی در جریان نشست خبری خود اجراع موضوع تشکیل وزارت میراث فرهنگی به هیات ‌عالی حل اختلاف قوا را نه ‌تنها تکذیب نکرد؛ بلکه گفت که دولت در حال بررسی این موضوع است اما اسدالله عباسی، سخنگوی اصولگرای هیات رییسه مجلس شورای اسلامی که زمانی ازجمله وزرای احمدی‌نژاد بود روز گذشته به دولت توصیه کرد که از ارجاع موضوع تشکیل وزارت میراث فرهنگی به هیات ‌عالی حل اختلاف قوا خودداری کرده و تن به اجرای قانون دهد.
در این بین پرسش اینجاست که چرا دولتی‌ها تا این حد با تشکیل چنین وزارتخانه‌ای مخالفند؟! پاستورنشینان تشکیل این وزارتخانه را مغایر برنامه ششم توسعه و اصل کوچک و چابک‌سازی دولت توصیف می‌کنند اما نکته جالب این است که یکی از اصلی‌ترین مطالبات این روزهای قوه مجریه از قوه‌ مقننه تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت و تشکیل وزارت بازرگانی است؛ بنابراین اگر قرار باشد تشکیل وزارت میراث فرهنگی را مغایر برنامه ششم توسعه بدانیم طبیعتا تشکیل وزارت بازرگانی نیز با چنین سرنوشتی مواجه خواهد بود.
با این حال و با در نظرگیری شرایط امروز جامعه و نگاهی به تلاش‌های ایالات متحده امریکا برای فشار به تهران از طرق اقتصادی به نظر می‌رسد، تشکیل وزارت بازرگانی توجیه قابل ‌قبول‌تری در قیاس با وزارت میراث فرهنگی داشته باشد. هر چند که در این بین نمی‌توان بر خواست نمایندگان برای نظارت بر این سازمان و افزایش درآمدهای حاصله از صنعت توریسم در ایران چشم پوشید. ولی تیموری، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی نیز پیش از این اعلام کرده بود که در سال 97 مجموعا 7 میلیون و 124 هزار گردشگر به ایران سفر کرده‌اند که هر کدام به ‌طور میانگین هزار و 400 دلار هزینه کرده‌اند و با احتساب هر دلار 10 هزار تومان، این یعنی درآمدی 99 هزار و 736 میلیارد تومانی نصیب کشور شده که با برنامه‌ریزی صحیح می‌تواند موجبات توسعه صنعت گردشگری ایران را فراهم آورد.
به هر روی طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی چه دولت موافق باشد و چه نباشد برای اجرا به آنان ابلاغ شده و روحانی حالا تنها دو انتخاب پیش‌ رو دارد، نخست تن دادن به قانون و تشکیل وزارت میراث فرهنگی و معرفی سکان‌دار آن به بهارستان و دوم حرکت در مسیری که احمدی‌نژاد پیشقراول آن است؛ یعنی پرهیز از اجرای قوانینی که باب میلش نیست و ارجاع موضوع به هیات ‌عالی حل اختلاف قوا. حالا انتخاب با انتخاب ‌شده‌ای است که روزگاری عدم اجرای قانون مصوب مجلس را بزرگ‌ترین نقطه ضعف دولت‌های نهم و دهم برمی‌شمرد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/148527/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تو روزای بدم کنارم نبودی

میراث ماندگار کیومرث پوراحمد چیست؟

خیلی درد داره اگه پدر نباشه

لیلاز: اسرائیل می‌خواهد ما را وارد یک درگیری بزرگ کند، نباید در این دام بیفتیم

اختلاف‌نظر میان رهبران اروپایی در خصوص تحریم سپاه

صادق قطب زاده، یک انقلابی که قصد کودتای نظامی داشت

گردهمائی بزرگ و صمیمی جانبازان 70 درصد همدان با مسئولان استان

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش: امنیت کشور مرهون حضور همه جانبه ارتش در کنار سایر نیروهای مسلح است

تولید در پتروشیمی غدیر به 120 درصد ظرفیت اسمی رسید

افزایش تولید برق کشور با یاری شرکت انتقال گاز

صدا و سیمای 24 هزار میلیاردی چقدر بیننده دارد؟

معرفی فرصت های سرمایه گذاری کیش از رسانه ملی

سرهنگی: اجرای دقیق قوانین مناطق آزاد باعث حفظ و جذب سرمایه گذاران و جلوگیری ازخروج آنان از کشور می شود

سفر رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به استان بوشهر

ادای احترام معاون رییس جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام والای شهدای شهر بوشهر

3 سریال کره‌ای که طرفداران «جومونگ» نباید از دست بدهند

نخستین نشست ستاد شاهد شهرستان‌های استان تهران در سال جدید برگزار شد

افت قیمت نفت در پی نگرانی‌ها درباره عرضه جهانی

راه‌اندازی سامانه پایش درخواست‌های خرید کالا در شرکت نفت فلات قاره

تأکید شرکت نفت فلات قاره بر ارائه خدمات مناسب پروازی به کارکنان مناطق عملیاتی

از اصلاح دستمزد سلبریتی‌ها در تلویزیون تا اخبار تولید «پایتخت7» و وضعیت سریال «سلمان فارسی»

توزیع 40 میلیون لیتر سوخت در بخش کشاورزی منطقه سبزوار

انتقاد شدید رئیس دانشکده روانشناسی تهران از مدیران تلویزیون/ ویدئو

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «انصاری رامندی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «فرشیدفر»

خاتمی: در دانشگاه افراطیون چپ را کوبیدم و ناراحتشان کردم، به رهبرى گفتم، ایشان هم افراطیون راست را محکوم کنند؛ نپذیرفتند

برنامه‌ریزی نفت و گاز کارون برای تحقق شعار سال 1403

گازسوزی حداقلی در نفت و گاز مارون

تعظیم روز ارتش

جانباز گرانقدر 70 درصد «سلمان کلیوند عباسی» به خیل شهدا پیوست

اجرای 80 پروژه فنی و خدماتی در نفت و گاز آغاجاری

توزیع 1.5 میلیون لیتر سوخت میان ناوگان هوایی منطقه بوشهر در ایام نوروز

60 لیتر سهمیه بنزین اردیبهشت‌ماه 1403 بامداد شنبه شارژ می‌شود

60 لیتر سهمیه بنزین اردیبهشت‌ماه 1403 امشب شارژ می‌شود

مولدسازی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است

تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام به ارزش بیش از 28 میلیارد دلار در سال 1402

سفر به تهران قدیم؛ کشتی با خرس در خیابان‌های تهران/ تصاویر

پیگیری فشرده‌ی سازمان منطقه آزاد کیش برای تعیین تکلیف مالیات بر ارزش افزوده/ جلسه اختصاصی کمیسیون اقتصادی مجلس با سرهنگی

حرفهای جنجالی مجری سابق صداوسیما: تک تک مسئولان استعفا دهند/ ویدئو

همدلی همکاران در مسیر تحقق اهداف سازمانی ضرورت دارد

پیام تبریک بنیاد شهید وامور ایثارگران استان گیلان به مناسبت فرا رسیدن روز ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی زمینی

ارتش جمهوری اسلامی ایران افتخار و مایه سربلندی کشور

مدیرکل بنیاد استان آذربایجان شرقی به مشکلات 50 نفر از مراجعان رسیدگی کرد

افشاگری تلخ مجری تلویزیون از تصمیم به خودکشی/ ویدئو

سه‌شنبه‌های ایثارگری در مازندران

قدرت و اقتدار نیروهای مسلح ایران امروز در اوج است

پیام تسلیت نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام دهنوی

تازه‌ترین اوضاع شرکت‌های تولیدی صندوق‌ بازنشستگی صنعت نفت بررسی شد

مسیر تولید در صنعت نفت از ایجاد اوضاع مطلوب برای کارکنان می‌گذرد

بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش صنعت نفت است

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی