اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ملاقات در قلعه برگانسون تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
ملاقات در قلعه برگانسون
٩٦٨
٠
شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اردشیر زارعی‌قنواتی| دیدار «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه و «ولادیمیر پوتین»، همتای روس او، در «قلعه برگانسون»، اقامتگاه تابستانی رؤسای جمهوری فرانسه، اهمیت تاریخی داشت؛ چرا‌که در آستانه اجلاس کشورهای صنعتی جهان و همچنین تشدید مناقشات بین‌المللی و منطقه‌ای در چارچوب شروع «جنگ تجاری» و «جنگ سرد جدید» انجام گرفته است.
نشست دو رهبر فعال در تحولات بین‌المللی همچنین نشان می‌دهد که برخلاف روال سنتی و پیشین، در اتحادیه اروپایی هم‌اکنون بسیاری به این نتیجه رسیده‌اند که برای تعاملات جهانی و منطقه‌ای نیازی به اجازه برادر بزرگ‌تر در واشنگتن نخواهد بود. تشدید تضاد منافع بین قدرت‌های جهانی و به‌ویژه بین اتحادیه اروپا با دولت «دونالد ترامپ» در آمریکا که متحدان سنتی جهان سرمایه‌داری را به عنوان رقیب در مقابل هم قرار داده است، برای طرف اروپایی این ضرورت را ایجاد کرده است که به دنبال همکاری و یافتن شرکای جدید برای مقاومت در برابر فشارهای آن سوی آتلانتیک باشد.
از طرف دیگر، با نزدیک‌شدن زمان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) و با نخست‌وزیری «بوریس جانسون» بیش از همیشه احتمال خروج بدون توافق وجود دارد و اینکه ترامپ نیز برای ضربه‌زدن به این اتحادیه، پیشنهاد «توافق آزاد تجاری» با بریتانیا را داده است، به نظر می‌رسد که رهبران اروپایی برای مقابله‌به‌مثل در صدد ترمیم مناسبات خود با روسیه برآمده‌اند.جدا از اینکه در کنفرانس مطبوعاتی بعد از این دیدار ابتدا مکرون با انتقاد به همتای خود از او خواست تا در مقابل تظاهرات مخالفان تعامل به خرج دهد و متقابلا پوتین نیز با اشاره به سرکوب جنبش جلیقه‌زردها در فرانسه جواب داد، اما بر‌اساس گزارش‌های منابع معتبر این دیدار در فضای تعامل و یافتن راه‌های همکاری انجام گرفته است.
بر اساس تجارب تاریخی، اروپای سنتی بعد از جنگ جهانی دوم و حضور دو ابرقدرت آمریکا و شوروی در جهان پساجنگ، برای حفظ موقعیت خود همواره دو امکان انتخاب در مقابل خود داشته است. انتخاب اول که همواره سیاست مورد نظر اروپای لیبرال دموکرات بوده است تا قبل از دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ گرایش و اتحاد استراتژیک با ایالات متحده بوده است که از همه نظر منافع مشترک را دنبال می‌کردند.این انتخاب که مطلوب طرف اروپایی بوده است، اما بعد از چرخش واشنگتن به سمت «ترامپیسم» و نقض حقوق شرکای سنتی در چارچوب یک سیاست «مرکانتلیستی» از سوی دولت ترامپ موازنه قدرت را به زیان طرف اروپایی بر هم زد و امروز تقریبا در همه حوزه‌ها «تضاد منافع» جای «انطباق منافع» را گرفته و حتی رئیس‌جمهوری آمریکا و حلقه اطرافیان او عزم خود برای انحلال اتحادیه اروپا را پنهان هم نمی‌کنند.در چنین شرایطی این انتخاب اول دچار دست‌اندازهای سختی شده است و اروپا را در موقعیتی قرار می‌دهد که در چارچوب تسلیم به سیاست‌های باج‌خواهانه ترامپ به یک شریک درجه دو و در‌حاشیه قرار‌گرفتن، گردن بگذارد که بدون تردید با همه ‌در‌هم‌تنیدگی ساختاری، نمی‌تواند مورد قبول قرار گیرد.
انتخاب دوم برای اروپا، به‌ویژه بعد از پایان جهان اردوگاهی، تعامل با روسیه و تحکیم مناسبات با چین خواهد بود که این دو کشور امروز یک محور متحد در عرصه مناسبات جهانی را شکل می‌دهند. گرایش به طرف شرق البته برای اروپای لیبرال آسان نخواهد بود، چرا‌که اصولا ساختارهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی و امنیتی دو طرف اهداف متفاوتی را دنبال می‌کنند و به همین دلیل اصولا بحث اتحاد با این محور در تقابل با آمریکا از اساس منتفی است.
بنابراین مذاکرات مکرون و پوتین در چارچوب یافتن نوعی از تعامل حول اشتراکات و ایجاد موازنه در مناسبات دو طرفه برای حفظ تعادل در ژئوپلیتیک بین‌المللی انجام می‌شود و این دنباله همان روندی است که از چند سال پیش در روابط بین اتحادیه اروپا با چین دنبال شده است. این یک اصل ساده در حوزه مناسبات سیاسی و حتی اقتصادی است که وقتی درب خانه متحد قدیمی روی دیگری بسته می‌شود، او نیز به ناچار درب باز متحد‌‌ جدیدی را می‌زند که در شرایط متفاوت، منتظر شریک و میهمان تازه است.
نیاز هر دو طرف مذاکره‌کننده در قلعه برگانسون (پوتین- مکرون) برای جستن راه‌های تعامل با شرکای تازه برای خروج از فشار یک هژمون برتر اما در حال افول، یک ضرورت تاریخی است که حتما در رویکرد جدید دو قدرت جهانی قرار دارد. از یک‌سو اتحادیه اروپایی با توجه به رقابت بزرگ در عرصه ژئوپلیتیک جهانی به‌خوبی می‌داند که برای اعمال فشار بر طرف آمریکایی نزدیک‌شدن به محور روسیه- چین تنها امکان ممکن و مطلوب حداقل در این مرحله از تحولات بین‌المللی است.
از دیگر سو، طرف روسی هم که بعد از فروپاشی شوروی و به‌ویژه تحولات چند سال اخیر به‌شدت تحت فشار محور آنگلوساکسونی در لندن- واشنگتن بوده است، با درک شکاف‌های موجود این محور با اتحادیه اروپا به‌خوبی می‌داند که نزدیکی با این اتحادیه و از جمله فرانسه می‌تواند موازنه را تا حدود زیادی به سود خود تغییر دهد.
از آنجا که این دیدار تنها چهار روز قبل از برگزاری نشست گروه هفت (G7) در شهر بندری «بیاریتز» در جنوب غربی فرانسه انجام شده و پوتین نمی‌تواند در این اجلاس شرکت کند، نتایج نشست او با مکرون و تفاهمات وعده‌داده‌شده می‌تواند دست همتای فرانسوی‌اش را برای رقابت با دوگانه ترامپ- جانسون تقویت کرده و بازی پدرخوانده را به‌هم بزند.
البته در این میان رئیس‌جمهوری فرانسه تنها نیست و بدون تردید آنچه در دیدار او با پوتین گذشته است ارتباط محتوایی با مناسبات روسیه با اروپا و به‌‌ویژه قدرت‌های سنتی این مجموعه خواهد داشت. به همین دلیل، در آستانه نبرد قدرت دو سوی آتلانتیک در نشست گروه هفت باید شاهد تقابل دوگانه «مکرون- مرکل» با «ترامپ- جانسون» باشیم که این‌بار بسیار فراتر از رقابت‌ها و اختلافات موردی در چارچوب مناسبات معمول گذشته خواهد بود.
در چنین شرایطی که نشست گروه هفت در این دوره شاهد اختلاف‌نظرهای اساسی بین قدرت‌های بزرگ خواهد بود، شطرنج سیاسی پوتین می‌تواند بسیاری از معادلات را تغییر دهد. جدا از ناکامی‌های ولادیمیر پوتین و دولت الیگارشیک او در حوزه داخلی اما در عرصه سیاست خارجی تجربه نشان داده است که رئیس‌جمهوری روسیه بازیگری زیرک است و بارها توانسته از شکاف بین دیگر بازیگران طوری یارگیری کند که سود متقابل برای هر دو طرف صحنه بازی را فراهم کند. بدون تردید نتایج مذاکرات رؤسای جمهوری فرانسه و روسیه را باید در اجلاس گروه هفت دید و از همین حالا مشخص است که در این نشست نبرد سختی بین قدرت‌های بزرگ صنعتی برای تنظیم مناسبات رقم خواهد خورد، در‌حالی‌که نباید جایگاه مناسبات استراتژیک غرب را فراموش کرد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/149612/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

تظاهرات میلیونی مردم یمن در حمایت از غزه

دانشجویان فرانسوی هم به اعتراضات ضد اسرائیلی پیوستند

صحبت‌هایی رحیم پور ازغدی خطاب به آنهایی که می‌گویند «مقصر کشتار در غزه، حماس است»

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

حماس: هیچ پیشنهادی جز آتش‌بس در غزه را نمی پذیریم

آلزایمر ارزی دولتمردان

روند بازیابی پیکر شهدا از گورهای دسته جمعی در بیمارستان ناصر همچنان ادامه دارد

چهره ها/ تصویر نچرال آزاده صمدی در کنار ناخدا علی

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به رفتار خشونت‌آمیز پلیس آمریکا علیه دانشجویان

نکات مهم برای خرید لوازم آرایشی

نوه امام خمینی در خارج از کشور چه کاره است؟

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

حمله به 102 کشتی اسرائیلی آمریکایی و انگلیسی در 202 روز

«اشکان خطیبی» پس از مهاجرت: در ایران همه چیز داشتم و مدیر بودم!

مردمی که تلویزیون نمی‌بینند و سریال هایی که دیده نمی‌شود

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

اینا داماد نیستن بلا هستن!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

حمله روزنامه زاکانی به آرایش سحر دولت‌شاهی

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

وقتی عمو کاووس خوش سفر کلافه میشه!

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

این رنگ هارو باهم بپوش

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

مار در آستین بود این دختر!

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

بابا بهت گفتم طلاقمو از شوهرم بگیر

پسربچه گمشده به آغوش مادرش بازگردانده شد

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

تو که عاشق نیستی آویزونی

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

9 روش موثر برای از بین بردن بوی عرق در تابستان

تفسیر عجیب امیرعلی نبویان از والیبال و بدنسازی

من چیم از اون دختر خل‌وچل کمتره؟!

سعید آقاخانی از کوه افتاد و در بیمارستان بستری شد

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی