اخبار محرمانه

آخرين مطالب

مخالفت ایران با چند پاره شدن یمن تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
مخالفت ایران با چند پاره شدن یمن
٧٦٧
٠
سیاست روز / متن پیش رو در سیاست روز منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
با درگیری‌های روزهای اخیر میان شورای انتقالی و نیروهای دولت منصورهادی در عدن و نمایان شدن اختلافات عربستان سعودی و امارات متحده عربی در قبال یمن اکنون برخی‌ها گمانه زنی‌هایی در خصوص تجزیه مجدد این کشور را مطرح کردند. همزمان با این مسائل جمهوری اسلامی ایران نیز مخالفت جدی خود را با هرگونه تلاش در قبال تجزیه و چند پاره شدن یمن اعلام کرده است. دیپلماسی ایرانی برای بررسی مسائل، گفت‌وگویی را با سید جعفر قنادباشی، سفیر اسبق ایران در لیبی و کارشناس و پژوهشگر مسائل خاورمیانه صورت داده است که در ادامه از نظر می‌گذرانید:
بعد از درگیری‌های شورای انتقالی یمن جنوبی و دولت منصور هادی عملاً اختلافات میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی بر سر یمن به شدت اوج گرفت و در همین راستا برخی مسئله تجزیه یمن را مطرح کردند.در این شرایط اساس این مسئله را تا چه اندازه نزدیک به واقعیت می‌دانید؟
اختلافات عربستان سعودی و امارات متحده عربی در فاصله بیش از چهار سال تجاوز به یمن به دلایل متعدد در حاشیه قرار داشت و عملاً آتش زیر خاکستر بود. اما به واسطه افزایش قدرت حوثی‌ها و انصارالله یمن و نیز با رنگ شدن ناامنی در امارات و عربستان سعودی اکنون این اختلافات شعله ور شده است. از طرف دیگر به دلیل اینکه مردم بخش‌های جنوبی یمن تمایلی به تحت سلطه قرار گرفتن این قسمت زیر نظر عربستان سعودی و نیروهای رادیکال وابسته به آن ندارند، موجب شده تا شرایط برای درگیری در عدن شکل گیرد. در کنار آن اعضای شورای انتقالی یمن از همان ابتدا نگاه مثبتی به منصور هادی نداشتند و او را یک فرد سازشکار و مجری سیاست‌های عربستان سعودی در یمن می‌دانستند.
البته در این میان یک نکته بسیار مهم نباید مغفول بماند. آن هم نقش دیگر بازیگران در این تحولات است. به این معنا که ما نباید تنها این اختلافات را در سایه تفاوت نگاه شورای انتقالی وابسته به امارات متحده عربی و دولت منصور هادی تحت حمایت عربستان سعودی تلقی کنیم بلکه این درگیری‌ها در سایه تفاوت نگاه دو بازیگر فرامنطقه‌ای یعنی ایالت متحده آمریکا و انگلستان نیز قرار دارد.
به هر حال در طول این مدت محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی سرسپردگی بسیار پررنگی به سیاست های دونالد ترامپ و ایالات متحده آمریکا داشته، اما در کنار آن امارات متحده عربی کمابیش خط سیاسی انگلستان را دنبال کرده است. با توجه به این نکات و اختلافات اکنون تلاش‌هایی برای تجزیه یمن در حال شکل گیری است و نمی‌توان منکر آن بود، اگر چه این مسئله چند پاره شدن یمن از همان آغاز تجاوزات عربستان سعودی و امارات متحده عربی در این کشور مطرح بوده است. اما در حوزه عملیاتی و در واقعیت به نظر نمی‌رسد که این تلاش‌ها بتواند رنگ حقیقت به خود بگیرد.
در این راستا، نه شورای انتقالی وابسته به امارات متحده عربی و نه نیروهای دولت منصور هادی توان انجام این کار را دارند و نه حتی خود عربستان سعودی و امارات متحده در شرایط کنونی قادر به انجام این مهم هستند. چون مسئله تجزیه یمن و حتی در یک بعد محدودتر ایجاد خودمختاری به اسباب و زمینه‌های بسیار متعددی نیازمند است که هیچ کدام از آنها در شرایط کنونی فراهم نیست. چراکه تنها مسئله گردآوری مزدورهای نظامی و حمایت یک کشور کافی نیست، بلکه باید بستر پذیرش آن در جامعه یمن، مرزبندی‌ها و مسائلی از این دست فراهم باشد. که هر کدام از آنها به سال ها زمان نیاز دارد. پس مسئله تجزیه یمن در این شرایط نمی‌تواند محقق شود.
با توجه به نکاتی که به آن اشاره کردید جمهوری اسلامی ایران هم به شدت مخالف هر گونه تلاش برای تجزیه یمن است. آیا این مخالفت در شرایط کنونی، به خصوص بعد از تغییر مواضع عربستان سعودی و امارات متحده عربی در قبال ایران می‌تواند کانون اختلافات و درگیری های دیگری را شکل دهد؟
جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدای تجاوز عربستان سعودی و امارات متحده عربی به یمن مواضع خود را به صراحت اعلام کرد که اولاً باید مشکلات درونی یمن از طریق گفت‌وگوهای یمنی – یمنی پیگیری شود و هیچ بازیگر منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در آن دخالت نکند. در کنار آن جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا تا کنون مخالف هر گونه تلاش برای تجزیه یمن بوده است و این چیزی نیست که بخواهد در شرایط کنونی تغییر پیدا کند. این استراتژی و راهبرد ثابت تهران در قبال تحولات یمن بوده است و با تغییر مواضع امارات متحده عربی و عربستان سعودی در قبال نزدیکی به ایران نمی‌تواند تغییر کند. یعنی جمهوری اسلامی ایران به دلیل برخی ملاحظات نگاه راهبردی خود را در قبال یمن تغییر نمی‌دهد.
البته این نکته را هم باید گفت که اساساً تفاوت نگاه جمهوری اسلامی ایران با عربستان سعودی و امارات متحده عربی در خصوص یمن به اختلافات غرب با تهران باز می‌گردد. در همین راستا بازیگرانی مانند ایالات متحده آمریکا و انگلستان با حمایت از عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دنبال تحقق منافع خود در یمن بودند. چون یمن از چند بعد بسیار مهم است؛ اول موقعیت استراتژیک و ژئوپلتیکی این کشور در خاورمیانه و اشراف بر آبراه‌های مهم است.
مسئله دیگر ثروت این کشور است. یعنی علاوه بر سنگ های قیمتی و توریستی بودن این کشور منابع بسیار غنی گازی و نفتی نیز اهمیت این کشور را افزایش داده است. لذا غرب هیچ گاه به دنبال این نیست که دولت با ثبات و قدرتمندی که مخالف سیاست‌های غرب است در یمن روی کار بیاید. چرا که حضور دولت قدرتمند دموکراتیک در یمن پادشاهی های عربستان سعودی و امارات متحده عربی را تحت الشعاع قرار خواهد داد و این منافع کلان غرب در خاورمیانه را در معرض تهدید جدی قرار می دهد. لذا غرب از هر تلاشی برای تضعیف یمن دریغ نمی‌کند.
در این راستا برخی دیدار هفته گذشته محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله یمن با رهبری را تلاش‌ها برای مخالفت با تجزیه یمن برآورد کرده‌اند. نگاه شما در این خصوص چیست؟
چنان که اشاره کردم ایران از همان ابتدا مسئله و مواضع خود را در قبال تحولات یمن به صراحت عنوان کرده است و به هیچ وجه خواهان تجزیه و تضعیف یمن نیست. چرا که تضعیف کشورهای اسلامی به معنای تضعیف جهان اسلام است. لذا نمی‌توان دیدار سخنگوی جنبش انصارالله با مقام معظم رهبری را در این قالب بررسی کرد. بلکه این دیدار نمونه بارز حمایت های ایران از مستضعفین جهان و تقابل با هرگونه تلاش برای تضعیف کشورهای اسلامی است که مشابه آن در خصوص عراق، لبنان، سوریه و فلسطین هم انجام شده است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/149623/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برقراری امنیت کامل در تاسیسات هسته‌ای اصفهان

آخرین وضعیت سامانه‌های پدافندی و مراکز حساس نظامی و امنیتی در کشور

آمریکا قطعنامه عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو کرد

شورای عالی امنیت ملی جلسه اضطراری تشکیل داد؟

روایت یک رسانه درباره انفجارها در آسمان اصفهان و تبریز

تسنیم: هیچ گزارشی از انفجار بزرگ یا موشک در اصفهان گزارش نشده است

منابع آگاه: تاسیسات هسته‌ای اصفهان در امنیت کامل قرار دارد

انهدام ریزپرنده‌ها؛ شرایط در اصفهان عادی است

پروازهای مهرآباد و برخی دیگر از فرودگاه‌های کشور تعلیق شد؛ باطل شدن پروازها تا 10 صبح

گوشت چروکیده؛ مردی که 3 قرن را به چشم دید!

منشا صدای انفجار در تبریز، شلیک پدافند بوده است

المیادین: 5 هدف از سوی پدافند هوایی اصفهان رهگیری شده است

شنیده شدن صدای چندین انفجار در اصفهان

جزئیات دیدار امیرعبداللهیان با دبیرکل سازمان ملل

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

نماینده روسیه در شورای امنیت: آمریکا با هر قطعنامه آتش بس در غزه مخالفت کرده است

کاخ سفید: آمریکا در مورد رفح با اسرائیل در حال گفت و گو است

مرغ ارزان شد

حماس: مواضع بایدن متناقض است

ساخت گلدانی خوش آب و رنگ به شکل توت فرنگی

تصویر احوالپرسی ظریف از ولایتی

چرا به شاهد 136، «کلاشنیکف دنیای پهپاد‌ ها» می گویند؟

علاقه شدید «لیلا حاتمی» به سبک فیلمسازی پدرش

تاریخ سازی جعلی

فصل جدید «زخم کاری» چه زمانی پخش می شود؟

سپاه ادعای آسیب نیروگاه دیمونا در حمله ایران را تکذیب کرد

6 پیشنهاد وزیر امور خارجه کشورمان در شورای امنیت سازمان ملل

انقلابیون انتقادی

موضع‌گیری دو پهلو

سیل برای دبی گران تمام شد

رویترز: آمریکا عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو می‌کند

پشت پرده فروش 1200 میلیارد تومانی سینمای ایران!

هشدار صریح ایران به رژیم صهیونیستی؛ در پاسخ دادن به هرگونه ماجراجویی آنی عمل می‌کنیم

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

تارانتینو نظرش عوض شد؛ «منتقد سینما» را نمی‌سازد!

رئیسی: اگر اهل مذاکره‌اید، ما میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم

روایت هاشمی رفسنجانی از درخواست وزیر نفت برای صدور نفت مجانی به سوریه

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

نتانیاهو: نباید اختلافات داخلی را علنی کنیم؛ با تهدید وجودی روبرو هستیم

اردن: باید مانع حمله به رفح شد

تظاهرات علیه نتانیاهو امروز هم ادامه یافت

جادوی بهاره، کار عمو نوروزه!

اردن: ایران قصد تشدید تنش ندارد

سخنگوی کابینه اسرائیل: حمله ایران به ما «بی‌سابقه» بود

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی