اخبار محرمانه

آخرين مطالب

شرکت گرایی بلای جان کاپیتالیسم اقتصادی

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
شرکت گرایی بلای جان کاپیتالیسم
١٠٤
٠
دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
نشریه اکونومیست در سرمقاله‌ جدید خود، این پرسش را مطرح کرده است که «دلیل وجود و فعالیت شرکت‌ها چیست؟» این مطلب با اشاره به نواقص سیستم کنونی سرمایه‌داری غرب نظیر رشد اقتصادی کمتر از حد انتظار، پاسخگو نبودن مدیران ارشد و تلاش برای به حداکثر رساندن منافع سهامداران، می‌نویسد: شمار فزاینده‌ای از مردم بر این‌ باورند که برای پاسخ مناسب باید از غول‌های کسب‌و‌کار درخواست کرد تا برای رفع معضلات اجتماعی و اقتصادی وارد میدان شوند. حتی روسای بی‌رحم کسب‌و‌کارهای آمریکایی نیز بر این امر توافق دارند.
این هفته بیش از 180 نفر از آنها نظیر رئیس فروشگاه‌های وال‌مارت و بانک جی‌پی‌مورگان چیس سه دهه از رویه سنتی خود مبنی بر سودرسانی بی‌قید و شرط به مالکان را کنار گذاشتند و بر ضرورت خدمت به مشتریان، کارکنان و تامین‌کنندگان نیز اصرار ورزیده‌اند. این شکل از سرمایه‌داری محفلی در نهایت زیان‌های گسترده‌تری را نسبت به فواید آن ایجاد خواهد کرد. نظام اقتصادی کنونی تهدید رشد بی‌رویه مدیران ارشدی را مطرح می‌کند که از پاسخگویی و مشروعیت لازم برخوردار نخواهند بود. این امر برای دینامیسمی که عامل اصلی رفاه بلند‌مدت جوامع است یک ریسک‌ مهم به‌شمار می‌آید که شرط ابتدایی برای موفقیت سرمایه‌داری است. هفته‌نامه اکونومیست در شماره جدید خود به بررسی سازوکار شرکت‌ها در غرب و نواقص عملی آنها پرداخته که در نظام سرمایه‌داری محفلی کنونی متجلی شده و در این‌باره می‌نویسد: در سراسر غرب، نظام سرمایه‌داری آن‌گونه که باید نتیجه‌بخش نبوده است؛ مشاغل متعددی وجود دارند اما با این حال رشد اقتصادی کند است، میزان نابرابری بالاست و محیط‌زیست نیز در شرایط نابسامانی قرار دارد. امید است تا دولت‌ها اصلاحاتی را در راستای تغییر این روند‌ها عملی سازند، اما عرصه سیاسی در بسیاری از کشورهای غربی دستخوش بی‌ثباتی است و در نوعی حالت کشمکش‌های مداوم به‌سر می‌برد. بنابراین چه کسی قرار است سوار بر اسب خود برای نجات غرب بتازد؟ با این حال چنین اقداماتی از سوی روسای کسب‌و‌کارها را می‌توان تاکتیکی توصیف کرد. آنها امید دارند تا از حملات آتی توسط طیف‌های مایل به چپ حزب دموکرات آمریکا ممانعت کنند. اما این تغییر رویه را می‌توان تا بخشی ناشی از تحولات عمده‌ای در رویکرد‌ها نسبت به کسب‌و‌کار دانست که در دو سوی آتلانتیک درحال رخ دادن هستند. نیروی کار جوان‌تر مایل هستند برای کسب‌و‌کارهایی کار کنند که دغدغه‌های سیاسی و اخلاقی امروز را درنظر بگیرند. سیاست‌مداران طیف‌های مختلف خواستار آن هستند تا مشاغل و سرمایه‌گذاری‌ها را به زادگاه خود ببرند. هر اندازه نیز که این حرکت‌ها را با نیت خیر عجین بدانیم، این شکل از سرمایه‌داری محفلی درنهایت زیان‌های گسترده‌تری را نسبت به فواید آن ایجاد خواهد کرد. نظام اقتصادی کنونی تهدید رشد بی‌رویه مدیران ارشدی را مطرح می‌کند که از پاسخگویی و مشروعیت لازم برخوردار نخواهند بود. این امر برای رفاه بلند‌مدت جوامع نیز یکی از ریسک‌های اصلی به‌شمار می‌آید که اساس بدوی برای موفقیت سرمایه‌داری است. از قرن نوزدهم که کسب‌و‌کارهای بریتانیا و فرانسه از حداقل الزامات برخوردار شدند، همواره پرسش‌های جدی وجود داشته است که در قبال این آزادی برای کسب‌و‌کارها چه دستاوردی عاید جامعه می‌شود؟
در دهه‌های 50 و 60 میلادی، آمریکا و اروپا دوره‌ای از سرمایه‌داری ریاستی را تجربه کرد که شرکت‌های عظیم اقتصادی با دولت‌ها و اتحادیه‌ها همکاری می‌کردند و امنیت شغلی و مزایایی را در اختیار کارگران قرار می‌دادند. اما پس از فرارسیدن دوره رکود اقتصادی دهه 70، «ارزش سهامدار» به هدف اصلی شرکت‌ها بدل شد؛ روندی که در آن کسب‌و‌کارها جملگی اهتمام و کوشش خود را معطوف به حداکثر ساختن ثروت سهامداران خود می‌کنند تا به این ترتیب و البته در مقام نظری، کارآمدی به بیشترین حد برسد. اتحادیه‌ها عقب نشینی کردند و ارزش سهامداران به یگانه حاکم بلامنازع اقتصاد در آمریکا و سپس اروپا و ژاپن تبدیل شد و کماکان نیز درحال افزایش حوزه نفوذ خود است. اما این مدل که تنها بر پایه سودجویی است تحت حملات گسترده‌ای قرار گرفته است. بخشی از این حملات پیرامون افول پیوسته اخلاقیات در تجارت است؛ از بانک‌ها که همزمان به‌دنبال دریافت کمک‌های مالی و دریافت پاداش هستند تا تولید میلیارد‌ها داروی شبه تریاک برای معتادان. اما انتقاد اصلی مربوط به آن است که اقتصاد ارزش سهامدار، نتایج اقتصادی منفی به بار آورده است. اقدامات وسواس‌گونه نسبت به سودآوری کوتاه‌مدت، کاهش حقوق کارگران و استثمار آنها و نیز امتناع از پرداخت غرامت برای تاثیرات مخرب زیست محیطی، از همین نتایج منفی هستند. در نتیجه همین نظام، سهم کارگران از ارزش ایجاد شده توسط شرکت‌ها کاهش یافته است. از سوی دیگر تحرکات اجتماعی نیز در حالت انفعال قرار دارد. البته در این روزها، انتقادات عموم مردم و نخبگان علیه نظام ارزش سهامدار درحال تعدیل و تغییر روند‌های تصمیم‌گیری شرکتی است. مدیران ارشد علایق و آمال اجتماعی را که نزد مشتریان و کارکنان خود محبوب هستند با روی گشاده‌تری پذیرا می‌شوند. شرکت‌ها نیز مبالغی را به مسائلی جز افزایش بهره‌وری اختصاص می‌دهند؛ برای نمونه شرکت مایکروسافت به تازگی 500 میلیون دلار را برای ساخت‌وساز مسکن جدید در سیاتل اختصاص می‌دهد. دونالد ترامپ در لاف‌زنی‌های خود تاکید کرده است که از قدرتش برای تعیین مکان ایجاد کسب‌و‌کارها استفاده می‌کند. در مقابل الیزابت وارن، نامزد حزب دموکرات برای انتخابات ریاست‌جمهوری 2020، خواستار آن شده است تا شرکت‌ها تحت‌کنترل و نظارت‌های فدرال درآیند تا به این ترتیب اگر مشخص و مبرهن شود که شرکتی در حال سوءاستفاده از منافع کارکنان، مشتریان و انجمن‌ها است، مجوز فعالیت آنها لغو شود. تمامی انتقادات یاد شده را می‌توان حول این محور تعریف کرد که کسب‌و‌کارهای بزرگ باید به‌جای آنکه تنها چشم به سودآوری مالی بدوزند، اهداف کلان اجتماعی را رهبری یا دنبال کنند. نباید فراموش کرد که سرمایه‌داری محفلی از دو نقطه آسیب‌پذیر رنج می‌برد: کمبود پاسخگویی و پویایی. برای نمونه امر «پاسخگویی» را درنظر بگیرید.
مشخص نیست مدیران ارشد شرکت‌ها باید از چه طریقی نسبت به خواست جامعه از آنها آگاه شوند. روند کنونی این‌چنین است که برخی از سیاستمداران آمال خود را در کمپین‌های خود اعلام می‌کنند و آنها را برخاسته از بطن جامعه می‌دانند. مدیران کسب‌و‌کارها نیز خود در این‌باره تصمیم می‌گیرند. از این رو مردم عادی هیچ‌گونه مجالی برای رساندن صدای خود ندارند. طی 20 سال گذشته، صنایع و بخش مالی تحت سیطره شرکت‌های عظیم قرار گرفته‌اند و از این‌رو تعداد معدودی از روسای این شرکت‌ها با به‌دست آوردن قدرت‌های یک‌شبه می‌توانند اهداف اجتماعی را تعیین کنند که بسیار فراتر از منافع شرکت آنها خواهد بود. اما چالش بعدی، مربوط به تحرک و پویایی این سیستم است. سرمایه‌داری محفلی از تغییر دوری می‌کند. در یک سیستم دینامیک، شرکت‌ها وادار خواهند شد تا حداقل برخی از سهامداران را نادیده بگیرند. برای نمونه اگر قرار باشد روند فزاینده تغییرات آب‌و‌هوایی را متوقف ساخت، شرکت‌های نفتی باید بسیاری از کارکنان خود را تعدیل کنند. از این رو در چنین سیستمی باید تغییراتی ایجاد شود تا بازتخصیص سرمایه و کارکنان از صنایع منسوخ به نسل جدید آنها صورت بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/150409/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تازه‌ترین اوضاع شرکت‌های تولیدی صندوق‌ بازنشستگی صنعت نفت بررسی شد

مسیر تولید در صنعت نفت از ایجاد اوضاع مطلوب برای کارکنان می‌گذرد

بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش صنعت نفت است

تشکیل کمیته های تخصصی شورای سلامت کیش / تشکیل اولین کمیته تخصصی دندانپزشکان در راستای اجرای طرح سلامت پایدار هم زمان با روز دندانپزشک

وزارت نفت اثر تحریم‌ها در تولید و صادرات نفت را کم کرد/ جهشی قابل‌توجه در صادرات گاز داشته‌ایم

متخصصان وزارت نفت تحریم‌ها در زمینه تولید و صادرات نفت را بلااثر کردند/ جهشی قابل‌توجه در صادرات گاز داشته‌ایم

تولید نفت شیل آمریکا در ماه مه افزایش می‌یابد

تمایل اوپک برای عضویت جمهوری نامیبیا

سفر سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام به شهرستان ایوان

استفاده از توان دانش‌بنیان‌های ایرانی در شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان

تأکید رئیسی بر مقابله بی‌امان با قاچاق سوخت

ثبت گزارش جامعه هدف بنیاد شهید و مردم با مراجعه به سامانه سوت زنی

افزایش 23 درصدی درآمد پلیمر آریاساسول در 1402

مدیرکل بنیاد استان آذربایجان شرقی به مشکلات 50 نفر از مراجعا رسیدگی کرد

تجلیل استاندار یزد از خانواده شهدای ارتش

جشنواره نان و شیرینی کیش به دلیل شرایط نامناسب جوی از 30 فروردین آغاز می شود

گشت و گذار دختران جوان در تهران 100 سال قبل

فناوری روز دنیا در خدمت بهداشت کیشوندان/ از جدیدترین دستگاه ماموگرافی کشور در بیمارستان کیش بهره‌برداری شد

توسعه تجهیزات و ارتقای خدمات بیمارستان؛ راهبرد اصلی سازمان‌ منطقه آزاد کیش در حوزه سلامت

سرعت‌ عمل بالای روسیه در احیای ظرفیت پالایشی آسیب‌دیده

آغاز سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی در میدان‌های نفت و گاز

دیدار تشکل‌های شاهد و ایثارگر با معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری

باران رحمت در کیش؛ شب پرتلاش نیروهای شرکت عمران، آب و خدمات برای جلوگیری از آب‌گرفتگی معابر جزیره

برداشت 750 هزار بشکه نفت با تفکیک‌گرهای سیار در نفت و گاز گچساران

قیمت نفت بالای 90 دلار ایستاد

پیشتازی نفت و گاز مارون در دستاوردهای فنی بار اول

بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در منطقه کردستان

خاطرات ناصرالدین‌شاه؛ خرس‌ها ول می‌شدند می‌رفتند توی مردم؛ خنده داشت

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «دهنوی»

انتصاب جدید در سازمان منطقه آزاد کیش

اقدامات سازمان اقتصادی کوثر منجر به خودکفایی‌های بزرگ در حوزه اقتصادی شد

صبر و ایثار خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر درس آموز است

افزایش تعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران با آموزش و پرورش برای توسعه فعالیت های فرهنگی

مدیرکل بنیاد شهید کرمانشاه بر شناساندن سبک و سیره عملی شهدا به جوانان تآکید کرد

مجری جنجالی روی آنتن زنده پابرهنه شد/ ویدئو

مدارس کیش فردا 28 فروردین غیر حضوری شد

دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی: «نور نیوز» ارگان رسانه‌ای شورا و دبیرخانه نیست

تجمع مردم یزد در گلزار شهدا و قدردانی از پاسخ مقتدرانه سپاه

برگزاری جلسه شورای معاونان و اطلاع رسانی بنیاد استان سمنان

حل مشکلات جامعه ایثارگری نیازمند مشارکت دستگاه هاست

قزاقستان تخطی از سهمیه تولید در اوپک‌پلاس را جبران می‌کند

انجام موفقیت‌آمیز 2 هزار و 200 کیلومتر توپکرانی در نفت و گاز گچساران

سال 1401 ؛ سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین»

جلسه شورای سیاستگذاری ستاد کنگره شهدای استان البرز برگزار شد

«حفظ نظم و انضباط اداری» و «پاسخگویی حداکثری به جامعۀ هدف» پایه و اساس خدمت است

مادر شهیدان والامقام «انصاری رامندی» به لقاءالله پیوست

31 فروردین آخرین مهلت هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه "طنزپهلو"

قیمت نفت کاهش یافت

پلمپ یک واحد پذیرایی گرانفروش در جزیره کیش

تضمین ارزآوری برای کشور به همت صنعت گاز/ «ایران» شریک اقتصادی مطمئن شناخته شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی