اخبار محرمانه

آخرين مطالب

چرا در اروپا از ترکیه، عربستان و عراق عقب‌ماندیم؟ اقتصادی

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اقتصاد نیوز / تحلیل‌های آماری نشان می‌دهد عربستان، ترکیه و عراق سهم خود را از بازار اتحادیه اروپا افزایش داده‌اند. این در حالی است که صادرات ایران به این اتحادیه در 12 سال گذشته کاهش یافته است.
نتیجه تحلیل معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران از صادرات این کشورها به قاره سبز نشان می‌دهد کشورهای نامبرده در حال تصاحب بازار اروپا و جایگزین شدن ایران در این بازارها هستند. اما با توجه به ارزش صادرات، می‌توان عراق را رقیب جدی‌تری برای ایران در این اتحادیه دانست.
رقبای منطقه‌ای ایران در اتحادیه اروپا کدام کشورها هستند؟ بررسی‌های آماری نشان می‌دهد سه کشور عربستان، ترکیه و عراق در حال پیش روی در بازارهای قاره سبز هستند. بر اساس آمار منتشر شده از سوی معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، روند صادرات ایران به اتحادیه اروپا طی سال‌های 2007 تا 2018 نیز به رغم نوساناتی که داشته، در مجموع با کاهش حدود 5 میلیارد یورویی طی 12سال همراه بوده است. در مقابل، کشوری مانند عراق توانسته ارزش صادرات خود به این اتحادیه را افزایش دهد به گونه‌ای که تراز تجاری ایران در سال 2018 با اتحادیه اروپا نیم میلیارد یورو و تراز تجاری عراق با این اتحادیه 12 میلیارد و 700 میلیونیورو بوده است. از سوی دیگر صادرات عربستان به این اتحادیه نیز اگرچه تا سال 2016 روند نزولی را طی کرد اما در سال 2018 این کشور توانسته بیش از 3 برابر صادرات کالایی ایران به اتحادیه اروپا، صادرات داشته باشد. ترکیه نیز توانسته طی بازه زمانی دوازده ساله، صادرات خود به اتحادیه اروپا را حدود 6/ 1 برابر افزایش دهد. بنابراین به نظر می‌رسد کشورهای منطقه سهم خواهی خود را از اروپایی‌ها افزایش داده و در حال توسعه صادرات خود به اروپا هستند.
بر اساس آمارهای کمیسیون اروپا، ارزش صادرات کالایی ایران به اتحادیه در سال 2018، حدود 5/ 9 میلیارد یورو بوده که نسبت به سال 2017 تقریبا 6 درصد کاهش یافته است. روند صادرات ایران به اتحادیه اروپا طی سال‌های 2007 تا 2018 نیز به‌رغم نوساناتی که داشته، در مجموع با کاهش حدود 5 میلیارد یورویی طی 12سال همراه بوده است. در سال 2007، صادرات کالایی عراق به اتحادیه اروپا به لحاظ ارزشی کمتر از یک‌دوم صادرات ایران بوده؛ در حالی که اکنون صادراتش به اتحادیه اروپا بیش از 5/ 1 برابر صادرات ایران به اتحادیه اروپاست و در سال 2018، حدود 4/ 16 میلیارد یورو کالا به این منطقه صادر کرده است. صادرات کالایی عربستان سعودی به اتحادیه اروپا که طی سال‌های متوالی روند نزولی را دنبال کرده بود، از سال 2016،روندش معکوس شده و به حدود 31میلیارد یورو در سال 2018 رسیده است (بیش از 3برابر صادرات کالایی ایران به اتحادیه اروپا). بعد از بحران مالی جهانی، صادرات کالایی کشور ترکیه به اتحادیه اروپا شروع به افزایش کرد و طی یک دهه به روند صعودی خود ادامه داد. این کشور توانست طی دوازده سال صادرات کالایی خود را به اتحادیه اروپا حدود 6/ 1 برابر افزایش دهد و به رقم 76 میلیارد یورو در سال 2018 برساند.
صادرات 5/ 9 میلیارد یورویی کالا از ایران به اتحادیه اروپا و واردات حدود 9 میلیارد یورویی ایران از این منطقه، تراز بازرگانی 5/ 0 میلیارد یورویی ایران و اتحادیه اروپا را در سال 2018 رقم زده است. در حالی که کشور عراق با 4/ 16 میلیارد یورو صادرات کالا به اتحادیه اروپا و 6/ 3 میلیارد یورو واردات کالا از این منطقه، در سال 2018 تراز بازرگانی 7/ 12 میلیارد یورویی با اتحادیه اروپا داشته است. تراز بازرگانی ایران با اتحادیه اروپا طی سال‌های 2007 تا 2018 حدود 4/ 3 میلیارد یورو کاهش یافته؛ درحالی که طی این مدت، تراز بازرگانی عراق با اتحادیه اروپا حدود 3/ 7 میلیارد یورو به نفع عراق افزایش داشته است. شیب تند بهبود تراز بازرگانی عراق طی سه سال اخیر، می‌تواند بازتاب تلاش عراق برای توسعه روابط تجاری خود با کشورهای اروپایی باشد. بهبود قابل‌توجه تراز بازرگانی عراق با اتحادیه اروپا، عمدتا به دلیل افزایش صادرات کالایی عراق به این منطقه بوده است. به‌نظر می‌رسد سهم عراق در میزان وارداتی که اتحادیه اروپا از کشورهای خارج از منطقه خود دارد به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای در حال افزایش است؛ به‌طوری که این سهم در سال 2018 به حدود 8/ 0 درصد رسیده است. در حالی که در سال 2018، سهم ایران در واردات اتحادیه اروپا از کشورهای خارج از منطقه، حدود 5/ 0 درصد برآورد می‌شود که با احتساب نفت محاسبه شده است.
کالاهای صادراتی عراق در سال 2018 عمدتا به کشورهای یونان، ایتالیا، هلند، اسپانیا و آلمان صادر شده است. بررسی مقاصد عمده صادراتی عراق در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، طی سال 2018 گویای تغییرات معنادار صادرات عراق به کشور یونان است. صادرات کالایی عراق به یونان طی سال‌های یک دهه (2018-2008) حدود 5/ 4 میلیارد یورو افزایش یافته است! به عبارتی بیش از 63 درصد تغییر ارزش صادرات عراق به اتحادیه اروپا طی این مدت به علت افزایش صادرات این کشور به یونان بوده است. نکته جالب‌توجه دیگر، کاهش 2/ 1 میلیارد یورویی صادرات کالایی ایران به یونان طی سال‌های 2018-2008است. چنین افت ارزش صادراتی از سمت ایران و صعود ارزش صادراتی از سمت عراق به کشور یونان، می‌تواند به معنای نفوذ کشور رقیب در بازار هدف صادراتی ایران و از دست دادن این بازار باشد؛ چنین رویدادی در رابطه با کشور اسپانیا نیز تا حدی به‌چشم می‌خورد. کاهش یک میلیارد یورویی صادرات ایران در مدت مذکور، همزمان با افزایش 600 میلیون یورویی صادرات عراق به این کشور رخ داده است. بنابراین ضمن اینکه به‌نظر می‌رسد کشور عراق طی یک دهه گذشته در توسعه روابط تجاری خود با یونان موفق بوده و توانسته سهم بازار ایران را در کشور یونان به‌دست آورد، نگرانی جایگزین شدن عراق با ایران درسایر مقاصد صادراتی عضو اتحادیه اروپا نیز وجود دارد. از جمله این مقاصد، می‌توان به کشور اسپانیا اشاره کرد که در حال‌حاضر دومین مقصد عمده صادراتی ایران به اتحادیه اروپا است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/87127/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

این کار را با مدیرتان نکنید!

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

علت گرانی شدید قیمت پیاز

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

حمله روزنامه زاکانی به آرایش سحر دولت‌شاهی

«پایتخت 7» مرداد 1403 کلید می‌خورد

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

جلد نشریه آمریکایی تایم با عنوان، تأثیرگذارترین افراد جهان؛ یولیا ناوالنایا

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اعتراض به جنگ غزه استعفا داد

درخواست حماس برای اعزام تیم‌های پزشکی قانونی جهت شناسایی اجساد گورهای دسته‌جمعی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

گشاده دستی دولت در تخصیص بودجه به رسانه‌های همسو

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

آقای ذوالنوری ممنون

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

سیگنال مثبت به بورس تهران

کاخ سفید: خواستار انجام‌ تحقیقات درخصوص گورهای دسته‌جمعی غزه هستیم

منابع عبری: اسرائیل با آتش‌بس چند هفته‌ای موافقت خواهد کرد

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

حمله پهپادی حزب الله به یک پایگاه توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی

واقعیت آمریکا بدون روتوش؛ ادامه سرکوب اعتراضات دانشجویی

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی