اخبار محرمانه
یونان و ماجرای نفتکش‌ایرانی
يکشنبه 3 شهريور 1398 - 14:52:45
اخبار محرمانه -
یونان و ماجرای نفتکش‌ایرانی
k ١٠
٤
اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
محمود فاضلی| یونان به عنوان یکی از خریداران اصلی نفت ایران در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا در چهاردهه اخیر که پس از اعلام تحریم‌های امریکا مجبور شد به خرید نفت از ایران پایان دهد، این بار خود را درگیر عبور نفتکش ایرانی رها شده از جبل‌الطارق پس از 45 روز می‌بیند. در هفته اخیر رسانه‌های بین‌المللی اعلام داشتند این نفتکش به سمت بندر کالاماتای یونان واقع در شبه جزیره پلوپونز (250 کیلومتری آتن) در حال حرکت است و تا اواسط هفته به آنجا خواهد رسید. این کشور که در گذشته نفتکش‌های خود را در اختیار ایران می‌گذاشت این بار به دلیل ملاحظات سیاسی رسما اعلام داشت با کمک به نفتکش رفع توقیف شده ایران که راهی آب‌های یونان شده است، روابط خود را با امریکا به مخاطره نخواهد انداخت.
ابتدا میلتیادیس وارویتسیوتیس قائم مقام وزارت‌خارجه یونان که مسوولیت این موضع‌گیری را برعهده داشت در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی 1 ANT که وابسته به حزب حاکم است رسما تاکید کرد آتن از سوی واشنگتن تحت فشار است تا از ارایه خدمات به نفتکش «آدریان دریا» خودداری کند. آتن «به هیچ‌وجه» مایل نیست انتقال نفت به سوریه را تسهیل کند و نمی‌خواهد روابط خود با امریکا را ضمن ایجاد روابط خوب با اسراییل مختل کند.
به ادعای این عضو حزب حاکم نئودموکراسی که پدرش در گذشته ریاست این حزب محافظه‌کار را برعهده داشت و از جناح‌های تندرو این حزب راستگرا محسوب می‌شود، ما هیچ درخواستی از ایران دریافت نکرده‌ایم. هیچ یک از بنادر این کشور ظرفیت پهلوگیری ابرنفتکش ایرانی با ظرفیت 2.1 میلیون بشکه محموله نفت با 330 متر طول و محموله نفتی به ارزش 130 میلیون دلاری را ندارد. این نفتکش بسیار بزرگ‌تر از آن است که بتواند در بنادر یونان لنگر بیندازد. در صورتی که این نفتکش وارد آب‌های سرزمینی یونان شود تنها می‌تواند در نزدیکی سواحل یونان لنگر بیندازد. این نفتکش شاید وارد آب‌های یونان شود، یا مسیر خود را تغییر دهد که یونان می‌تواند آن زمان در مورد واکنش خود تصمیم بگیرد. سپس نخست وزیر یونان در گفت‌وگوی اختصاصی با شبکه «فرانس 24» در پاسخ این سوال که نفتکش ایرانی هم اکنون در حال حرکت به سوی بندر کالاماتا یونان است، آیا شما آماده هستید به این کشتی اجازه ورود به آب‌های سرزمینی یونان را بدهید؟ تاکید کرد« نفتکش مذکور در حال حرکت به سوی یونان نیست و ما هم هیچ درخواست مجوز برای پهلو گرفتن آن در بندر کالاماتا یونان دریافت نکردیم.
این یک مساله سیاسی است و آنچه ما می‌دانیم این است که این کشتی در حال حرکت به سوی بنادر یونان نیست». یانیس پلاکیوتاکیس وزیر حمل و نقل یونان نیز در گفت‌وگو با سایت «اسکای» اعلام کرد که آتن تاکنون برای پهلوگرفتن نفتکش ایرانی در این بندر درخواست رسمی دریافت نکرده است. وزرای امور خارجه و حمل و نقل یونان این مساله را به دقت زیر نظر دارند. نیکوس اسپانوس دریاسالار یونانی نیز در مورد احتمال لنگر انداختن یک نفتکش ایرانی در یک بندر یونان اعلام داشت تصمیم‌گیری در این زمینه برعهده «بخش دیپلماتیک» وزارت امور خارجه است و در زمینه حمل و نقل، مسوولیت با این وزارتخانه است. از نظر فنی غیرممکن است که چنین کشتی بزرگی در بندر کالاماتا لنگر بیندازد.
همانطور که انتظار می‌رفت مواضع وزارت‌خارجه یونان با انتقاد حزب چپگرای KKE یونان رو به رو شد. این حزب که در گذشته مواضع مترقیانه‌ای در رابطه با ایران و رویدادهای خاورمیانه اتخاذ کرده با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد هشدارها و اخطارهای امریکا به یونان و دیگر کشورها در مورد حرکت نفتکش ایرانی که از جبل‌الطارق به سوی مدیترانه در حال حرکت است، را دخالت امریکا در امور داخلی کشورها و آن را غیرقابل قبول دانست.این حزب از دولت یونان خواسته است از مشارکت در اقدامات جنگ‌طلبانه و مداخله‌جویانه نظام سرمایه‌داری امریکا علیه ایران جدا خودداری کند؛ زیرا امریکا با نواختن طبل جنگ در خاورمیانه و علیه ایران، درصدد تامین منافع سلطه‌جویانه و امپریالیستی خود است. دولت یونان موظف است بر اساس قوانین بین‌المللی کشتیرانی آزاد به این نفتکش اجازه پهلو گرفتن را بدهد و از همراهی با خواسته‌های نامعقول و غیرقانونی امریکا خودداری کند، چرا که این نفتکش براساس قوانین بین‌المللی کشتیرانی می‌تواند در هر بندری و در هر کشوری که در مسیرش قرار دارد، پهلو بگیرد و خدمات لازم را دریافت کند. دولت یونان نباید با ائتلاف امریکایی در خلیج فارس همراهی کند چراکه این ائتلاف غیرقانونی و علیه ملت‌های منطقه است.
شماری از رسانه‌های وابسته به دولت یونان نیز با انتشار اخبار رسانه‌های امریکایی مدعی شدند این نفتکش نفت سوریه را حمل می‌کند و تحریم‌های اتحادیه اروپا را نقض کرده است. شماری از رسانه‌های اروپایی نیز با تیترهایی همچون «یونان علاقه‌ای به عصبانیت امریکایی‌ها ندارد» و «فشارهای پیشگیرانه واشنگتن و هشدارهای سفارت امریکا در آتن» به انعکاس مواضع یونان پرداختند.
بی‌شک مواضع دولت محافظه کار یونان در زمینه حضور احتمالی نفتکش ایران در بنادر و آب‌های یونان «آزمونی» جدید برای دولت محافظه‌کار این کشور است چرا که یونان دارای منافع و همکاری خوبی با امریکاست و از سوی دیگر ایران دوست دیرینه این کشور است و تعداد زیادی از کشتی‌های یونان در مسیر خلیج فارس به طور روزانه در حال تردد هستند. یونان که یکی از مشتریان عمده نفت ایران در اروپا بوده است آخرین کشور اروپایی است که نفت از ایران خریده است. آتن در اکتبر سال گذشته و پیش از تحریم نفت ایران روزانه 35 هزار بشکه نفت از ایران وارد می‌کرد و از آن پس، نفتی از ایران نخریده است.

http://www.SecretNews.ir/fa/News/150379/یونان-و-ماجرای-نفتکش‌ایرانی
بستن   چاپ