اخبار محرمانه

آخرين مطالب

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست تحلیل ویژه

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احسان اسقایی| «خط لوله صلح»، جمله کوتاهی که در خود تلاش‌های 25 ساله ایران را همراه دارد تا بتواند از طریق یک خط لوله گاز خود را به پاکستان برساند تا این کشور از آن بهره ببرد و در نهایت بخش عظیمی از گاز ایران به هند برسد و از این طریق هند و پاکستان به هم نزدیک شده به مخاصمه‌های خود پایان دهند. 
اما اکنون سال‌ها از موعد این طرح گذشته است و هیچ قراردادی هم در این زمینه امضا نشده است و به نظر می‌رسد هندی‌ها هم دیگر در انتظار واردات گاز از ایران نیستند. چرا که از منابع جایگزین برای تامین انرژی مورد نیاز خود استفاده کرده‌اند.آن روز که هند علاقه داشت که از ایران گاز بخرد شاید به شکوفایی اقتصادی کنونی نرسیده بود اما هند امروز درحال تلاش برای رساندن خود به چین در ابعاد مختلف اقتصادی است و ایران نتوانست از این ظرفیت استفاده کند. آرمان ملی برای بررسی آنچه در گذشته خط لوله صلح نامیده می‌شد با نرسی قربان، کارشناس برجسته حوزه انرژی به گفت‌وگو پرداخته اصست او معتقد است: “از نظر اقتصادی بررسی‌های زیادی بر روی انتقال گاز ایران به پاکستان صورت گرفته. قرار بود 60 درصد این گاز به هند برود 30 درصد به پاکستان و 10 درصد هم در جنوب ایران مصرف شود. زمانی که هند از این خط حذف شد و با فشار آمریکایی‌ها کنار رفت شاید از منظر اقتصادی هم این خط لوله و مساله انتقال گاز ایران به پاکستان چندان مقرون به صرفه نباشد. ایران البته ذخایر گاز زیادی دارد اما به علت اینکه تحریم‌ها علیه تهران شدید است کشوری و یا شرکتی حاضر به سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های گاز ایران نیست و ایران هم نمی‌تواند آنگونه که باید از این ذخایر بهره ببرد. قرار بود یک کنسرسیوم گازی برای سرمایه‌گذاری در استخراج گاز در ایران ایجاد شود و کشورهای مختلف دنیا نیزدر این کنسرسوم نقش داشتند صحبت‌هایی وجود داشت که 2 الی 3 فاز پارس جنوبی توسط این کنسرسیوم توسعه یابد و خط لوله انتقال هم به هند از پاکستان کشیده شود اما اکنون این شرایط هم دیگر وجود ندارد.
در ادامه این مصاحبه را می‌خوانید
* آقای نرسی قربان بار دیگر مساله صادرات گاز ایران به کشورهای شرقی با سفر رئیس‌جمهور مطرح شده است به راستی چه خبر از خط لوله صلح؟
خط لوله صلح در حدود سه دهه گذشته مطرح شد و در آن زمان بحث‌های زیادی در این ارتباط صورت گرفت. علت اینکه نام این خط لوله انتقال گاز را خط لوله صلح گذاشتند این بود که از قرار معلوم برنامه این بوده که خط لوله‌ای حامل گاز از ایران به پاکستان رفته و در نهایت به هند برسد و چون پاکستان و هند در آن زمان با یکدیگر درگیری داشتند و تنش زیادی بین این دو کشور بود کارشناسان معتقد بودند اگر این خط لوله ایجاد شود صلح بین دو کشور ایجاد خواهد شد. به همین علت نام این خط لوله را خط لوله صلح گذاشتند.
* اکنون هم نامگذاری این خط با توجه به از بین رفتن تنش بین پاکستان و هند معنا دارد؟
در حال حاضر که شرایط بین دو کشور بهبود یافته اما دیگر بحثی در موردصادرات گاز ایران به هند وجود ندارد. از این منظر نگاه به این خط برای انتقال گاز ایران به پاکستان بی‌معناست.
* انتقال گاز ایران در موقعیت کنونی که ایران با چالش‌هایی در حوزه گاز مصرفی روبه روست، صرفه اقتصادی دارد؟
از نظر اقتصادی بررسی‌های زیادی بر روی انتقال گاز ایران به پاکستان صورت گرفته. قرار بود 60 درصد این گاز به هند برود 30 درصد به پاکستان و 10 درصد هم در جنوب ایران مصرف شود. زمانی که هند از این خط حذف شد و با فشار آمریکایی‌ها کنار رفت شاید از منظر اقتصادی هم این خط لوله و مساله انتقال گاز ایران به پاکستان چندان مقرون به صرفه نباشد. ایران البته ذخایر گاز زیادی دارد اما به علت اینکه تحریم‌ها علیه تهران شدید است کشوری و یا شرکتی حاضر به سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های گاز ایران نیست و ایران هم نمی‌تواند آنگونه که باید از این ذخایر بهره ببرد. قرار بود یک کنسرسیوم گازی برای سرمایه‌گذاری در استخراج گاز در ایران ایجاد شود و کشورهای مختلف دنیا نیزدر این کنسرسوم نقش داشتند صحبت‌هایی وجود داشت که 2 الی 3 فاز پارس جنوبی توسط این کنسرسیوم توسعه یابد و خط لوله انتقال هم به هند از پاکستان کشیده شود اما اکنون این شرایط هم دیگر وجود ندارد.
* پس درخواست‌هایی که مقامات پاکستانی برای واردات گاز از ایران دارند چیست؟
آمریکایی‌ها جلوی رفتن این خط لوله به هند را گرفتند. هندی‌ها هم از آن کنار کشیدند. پاکستان البته هیچ گاه از این خط لوله کنار نکشید اما اینجا این سوال به وجود می‌آید که هزینه کشیدن خط لوله با کیست پاکستان می‌خواهد هزینه انتقال گاز را ایران بپردازد. اگر هم نیت این است که صادراتی به پاکستان صورت بگیرد باید سرمایه‌گذار بر روی چاه‌های گاز ایران لحاظ شود. این سرمایه‌گذاری را چه کسی می‌خواهد انجام دهد، خدا داند چرا که ایران در شرایط کنونی خود با مشکلات متعددی روبه روست و خود نمی‌تواند برای توسعه تولید و صادرات آن سرمایه‌گذاری کند.
* برای همیشه بازار صادرات گاز ایران به هند را از دست دادیم؟
با این شرایط که کنسرسیومی وجود ندارد و سرمایه‌گذاری هم صورت نمی‌گیرد پس نمی‌توان گاز ایران را به هند صادر کرد در نتیجه بازار صادارتی برای گاز ایران به هند از بین رفته است.
* اگر قرار باشدایران خود سرمایه‌گذاری برای انتقال گاز انجام دهد چه صرفه‌ای برای ایران دارد که قصد دارد که گاز خود را به پاکستان صادر کند؟
ایران یکی از بزرگ‌ترین ذخایر گاز جهان را دارد. روس‌ها اول هستند و ایرانی‌ها دومین ذخایر گاز جهان را دارند و اگر قرار است از این ظرفیت برای توسعه اقتصادی ایران بهره ببریم باید شرایطی را به وجود آوریم سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های نفت و گاز ایران افزایش یابد و از ایران بتواند به این سمت حرکت کند جز منفعت نخواهد داشت اما اگر قرار باشد همه کارها از سرمایه‌گذاری تا تولید تا انتقال گاز را خودمان انجام دهیم دیگر صادرات گاز به منظور بهره اقتصادی، معنا ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1223746/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افت پنج هزار واحدی شاخص بورس

خانواده‌های اسرای صهیونیست خطاب به نتانیاهو: تاریخ تو را نمی‌بخشد

ژیلا صادقی مجری تلویزیون در آمریکا بوده؟

سد کوثر گچساران سرریز شد

پرچم فلسطین در جشن فارغ‌التحصیلی در آمریکا

نرخ سرسام‌آور سریال‌سازی تلویزیون فاش شد

چهره ها/ تیپ بهاری و جوان‌‌پسند عمو پورنگ در آستانه 51 سالگی

خبر رئیس سازمان انرژی اتمی درخصوص جزیره هسته‌ای سایت کارون

رئیس اقلیم کردستان عراق وارد تهران شد

کاهش یکدست قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند

رقابت ستاره‌ها در سینما و آغاز اکران یک اکشن

رئیس جمهور: در باشگاههای قدرتهای جهانی جزو قدرتهای برتر هستیم

المانیتور: معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است

شورای نگهبان طرح ساماندهی مسکن را تائید کرد

طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی تمدید می‌شود؟

بی‌بی شازده رو بیچاره کرد!

اظهارات سرلشکر رشید درخصوص عملیات وعده صادق: اسرائیل جرأت نشان دادن خسارت‌ها را نداشت

انجام بیش از 22 هزار بازدید از مجاری عرضه سوخت مایع و مصرف‌کنندگان عمده

بلایی که ورزش با آرایش بر سر پوست می‌آورد

رئیس‌جمهور چین به فرانسه می‌رود

اعلام جزئیات تعرفه مکالمه و اینترنت برای حجاج ایرانی

اجاره آنلاین ویلا، راهی آسان برای سفر

آینده بورس در چند پرده

کشته شدن مردی که با خودرو به موانع امنیتی کاخ سفید برخورد کرد

حماس: حمله به رفح، برای اسرائیلی‌ها پیک‌نیک نخواهد بود

نوجوان 16 ساله با شلیک پلیس استرالیا کشته شد

ترامپ دولت بایدن را به «گشتاپو» تشبیه کرد

رفتار رو اعصاب سوگند با زن باباش

مستند کوتاه ایرانی «با قید محرمانگی» در اوبرهاوزن آلمان

فرصت 3 فیلم کوتاه ایرانی برای اسکار 2025

کنعانی‌مقدم: نامزدهای مرحله دوم می‌توانند آرایش سیاسی مجلس را تغییر دهند

استاندارد کیفی و سرعت سوددهی برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی + اینفوگرافیک

هشدار مکرون: اروپا با خطر قریب‌الوقوع مواجه است

جنگ علیه غزه وارد هشتمین ماه خود شد

واکنش سخنگوی شورای نگهبان به ادعای روحانی درباره ردصلاحیت

آناتومی یک رقابت

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در انتظار تایید برنامه هفتم

واریزی مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی سه برابر شد

هشدار مجارستان برای احتمال وقوع جنگ جهانی سوم

جزئیات نشست سخنگوی شورای نگهبان؛ برخی ایرادات به لایحه حجاب همچنان به قوت خود باقی است

جانمایی و راه اندازی نخستین ایستگاه مدرن لرزه نگاری برخط کشور در قشم

ولزی‌ها در حمایت از مردم فلسطین به خیابان‌ها آمدند

یک جایزه دیگر برای مل بروکس

رشد اقتصادی پایدار در صنعت نفت با بهینه‌سازی مصرف انرژی

پیشرفت 90 درصدی معاهده نظامی واشنگتن-ریاض

معاون وزیر کار: یک میلیون و 44 هزار شغل در سال جاری ایجاد می‌شود

مخالفان نتانیاهو بار دیگر به خیابان‌ها آمدند

بمباران محله الصبره در مرکز غزه توسط ارتش متجاوز صهیونیست

آخرین وضعیت وام ودیعه مسکن اعلام شد

این برنامه‌ها را حتما بشنوید؛ ضیافت کتاب خوان‌ها در رادیو

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی