اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نقش روایت‌ها در اقتصاد کشورها مقاله

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نقش روایت‌ها در اقتصاد کشورها
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / « نقش روایت‌ها در اقتصاد کشورها » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر جعفر خیرخواهان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
روایت‌ها ازجمله ثروت‌های مهم هر ملتی هستند. قدرت بالقوه روایت در آماده‌سازی و به حرکت درآوردن توده‌ها قابل مقایسه با انواع فناوری‌های زیرساختی مانند نیروی برق، جاده و خطوط راه‌آهن است. علم اقتصاد در استفاده از روایت‌ها به تازگی به خودآگاهی جدیدی رسیده است تا جایی که می‌توان ادعا کرد به «چرخش روایتی» یا «اقتصاد روایی» روی آورده است. به‌عنوان مثال آدام اسمیت، پدر علم اقتصاد با نگارش کتاب ثروت ملل و ارائه روایت اقتصادی به شکل کارگاه سنجاق‌سازی و برجسته‌کردن نقش تقسیم کار، تخصص و تجارت آزاد موفق شد حرکت اقتصاد انگلستان و سایر جوامع را در مسیری خاص هدایت و تثبیت کند. در واقع اسمیت و افراد دیگری مانند کارل مارکس و فردریش هایک داستان‌گوهای اقتصادی بودند که با بیان کلان روایت‌های فراگیر از سرمایه‌داری، سوسیالیسیم و لیبرالیسم، هرکدام جوامع بشری را در مسیر جامعه آرمانی خاص سوق دادند و روند رشد و توسعه و نیز حباب‌ها و رونق و رکودهای اقتصادی را به شیوه و بیانی خاص تفسیر و معنادار کردند.
پس اگر پرسیده شود چگونه می‌توان هدفی را برای جامعه مهم جلوه داد؟ جامعه را پیرامون آن هدف مهم برانگیخت؟ حتی شکست را به منبع ایثار و فداکاری و معناداری زندگی تبدیل کرد؟ یا سوگواری برای شکست یک استراتژی برنده و برد شود؟ پاسخ به همه آنها در یک کلمه قابل خلاصه شدن است: روایت. البته آن روایتی که بسیار عالی ساخته و پرداخته شده باشد و باور راسخ و اعتماد به نفس مناسب تحویل دهد، می‌تواند فروض و انگاره‌های عام و مشترک درباره چگونه ترغیب کردن و برانگیختن جامعه، چگونه بر موانع غلبه کردن و چگونه پیروز شدن را زیر و رو کند.

هر روایتی تلاش می‌کند واقعیت بیرونی را به نحوی خاص برای ما معنادار و قابل تفسیر کند و ارزش‌هایی را مهم‌تر جلوه دهد و به جامعه منتقل کند. این روایت‌ها حتی به شکل غیرمستقیم به جامعه القا می‌کنند که چگونه کار کند، چگونه پول درآورد، چگونه خرید و فروش کند و منفعت کسب کند و فقیر یا ثروتمند، بخشنده یا حریص باشد. جامعه موفق و جامعه‌ای که در مرحله خیز و خیزش قرار دارد روایت‌هایی مشترک و مورد پذیرش همه دارد؛ روایت‌هایی که موقعیت آن جامعه را در جهان معنادار و خواستنی و مطلوب می‌کند. روایت صرفا یک داستان یا توصیفی از یک سلسله رویدادها نیست، بلکه شیوه خاص تبیین یا درک و فهم رویدادها است.
هر روایتی بر انتخاب‌های معین درباره روش‌های مناسب ارائه، تبیین و درک واقعیت دلالت دارد. انسان‌ها از طریق روایت‌ها جهان را درک می‌کنند و مجادله و بگومگو پیرامون روایت‌ها نقش اساسی در زندگی اجتماعی دارد. بخش زیادی از تصمیماتی که ما درباره تحصیل، سرمایه‌گذاری، شغل، ازدواج و بچه‌داری می‌گیریم از روایت‌هایی که مصرف می‌کنیم، تاثیر می‌پذیرند. سیاستمداران در فضایی پر از نقد و نظر فعالیت می‌کنند و سیاستمدار قابل آن کسی است که توانایی فضاسازی دارد؛ یعنی فضای موجود را به نفع خود شکل می‌دهد. او صرفا رأی و نظر مردم را نمی‌گیرد، بلکه رأی‌سازی می‌کند. او روایت‌هایی را تبلیغ و در بوق و کرنا می‌کند که با منطق موفقیت سیاسی‌اش سازگار باشد.
در زمینه بررسی رابطه بین روایت‌ها، رفتار اقتصادی و عملکرد اقتصادی متاسفانه کمبود پژوهش‌های جدی وجود دارد. در واقع اقتصاددانان به‌ تازگی به پژوهش درباره نقش روایت‌ها توجه نشان دادند. کتاب «اقتصاد روایی» نوشته رابرت شیلر، اقتصاددان و برنده جایزه نوبل اقتصاد (منتشرشده در سال2019) اثر داستان‌ها و روایت‌های عامه‌پسند درباره رویدادها و روندهای اقتصادی را کندوکاو می‌کند. طبق استدلال شیلر، روایت‌ها درباره پدیده‌های اقتصادی تاثیر معناداری بر اطمینان مصرف‌کننده، تصمیمات سرمایه‌گذاری و نهایتا عملکرد اقتصادی می‌گذارد.
 او گسترش اخبار را با پخش شدن ویروس مقایسه می‌کند و توضیح می‌دهد چگونه رفتار اقتصادی عموم تحت تاثیر داستان‌ها درباره رونق و رکود بازار و بحران‌های مالی است. شیلر رویدادهایی مانند بحران بزرگ، حباب دات کام و رونق و رکود املاک و مستغلات را این‌گونه تحلیل می‌کند که داستان‌گویی و باورهای عام به این پدیده‌های اقتصادی انجامید. اگرچه کتاب شیلر شواهد زیادی ندارد که تاثیر روایت‌ها بر برون‌دادهای اقتصادی را نشان دهد، اما دعوتی از پژوهشگران است تا به این موضوع بیشتر بپردازند و راه درازی باید طی شود تا پیوندهای علّی بین روایت‌ها و عملکردهای اقتصادی فهمیده شود.
با گسترش و فراگیرشدن شبکه‌های اجتماعی و ظهور نسل‌های جدیدی که منابع خبری و اطلاعاتی و خوراک‌های فکری و تحلیلی متنوعی دارند، مدیریت کردن روایت‌ها که همیشه در عرصه سیاسی مهم بوده است از همیشه مهم‌تر شده و حتی شاید به اولویت درجه یک تبدیل شده باشد.
حزب و جناح حاکم روایتی مثبت از شرایط فعلی اقتصاد تبلیغ می‌کند تا بتواند نیروی محرکه مثبتی برای اقتصاد ایجاد کند. این سیاست براساس پیش‌فرضی است که هر چقدر روایت ساخته‌شده درباره اقتصاد مثبت‌تر و خوش‌بینانه‌تر باشد مصرف‌کنندگان، تولیدکنندگان، سرمایه‌گذاران و دیگران با احتمال بیشتر تصمیماتی می‌گیرند که اقتصاد را تقویت خواهد کرد و محبوبیت حزب حاکم افزایش خواهد یافت.
در نقطه مقابل حزب و جناح مخالف را داریم که با هدف مصرف انتخاباتی سعی می‌کند روایتی منفی و بدبینانه از اقتصاد کنونی به تصویر بکشد؛ چون فرض را بر این می‌گذارد که در هر وضعیت اقتصادی معین، هرچه روایت منفی‌تری از اقتصاد منتشر کند در انتخابات بعدی آرای بیشتری به نفع خود جلب و جذب خواهد کرد.
همچنین هر چه به موسم انتخابات نزدیک می‌شویم، احزاب و جناح‌های مخالف دولت مستقر تلاش می‌کنند روایت زیبا و دلپسند و تصویر خوش‌بینانه در صورت روی کار آمدن خود بیان و ترسیم کنند. به این ترتیب یک «بازار برای روایت‌ها» شکل می‌گیرد که هر گروهی با اهداف متضاد و روش‌های مختلف اخلاقی و غیراخلاقی در آن شرکت و بازی می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1227492/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشست بورسی در میرداماد/ عشقی به بانک مرکزی رفت

شهادت 100 خبرنگار، اسرائیل را پاسخگوی جنایاتش خواهد کرد؟

پیام تبریک فرمانده کل سپاه به قالیباف

برخی از مشکلات نگهداری یوکا

کارشناس اقتصادی: رانت در سیستم بانکی غیر قابل حذف است!

ایرلند هم رسماً کشور فلسطین را به رسمیت شناخت

بهم خوردن مراسم خواستگاری ارغوان

ادعایی درباره نامزدی محسن مهرعلیزاده برای انتخابات ریاست‌جمهوری

رستمی: در هیچ مقطعی از تاریخ انقلاب اسلامی حمایت از دانشگاه‌ها به اندازه این سه سال نبود

برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای خدمت در جزیره کیش

قول فرزین برای کاهش فاصله دلار آزاد با نرخ نیما!

چهارمین تیپ ارتش رژیم صهیونیستی روانه رفح شد

دختر آنجلینا جولی و برد پیت نام خانوادگی اش را تغییر داد!

روایت شنیده نشده از تلاش‌های مکرر روحانی برای عزل شمخانی از دبیری شورای عالی امنیت ملی

واکنش ظریف به گمانه‌زنی‌ها درباره کاندیداتوری‌اش در انتخابات ریاست جمهوری

مراسم گرامیداشت سالگرد ارتحال امام(ره) و بزرگداشت شهدای خدمت برگزار می شود

وضعیت نابسامان برخی بدهکاران صندوق توسعه ملی

نروژ به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین را «روز ویژه» خواند

پشت صحنه سریال «در حاشیه» با بازی جواد رضویان

پرواز همای اپرای عاشقانه «یهودا و شیدا» را می خواند

آرای نواب مجلس تغییر کرد؛ ترکیب ثابت ماند

کتاب اولویت‌های پیشنهادی مرکز پژوهش‌ها برای مجلس دوازدهم منتشر شد

ملاقات حضوری و چهره به چهره مدیر کل بنیاد شهید استان همدان با خانواده ایثارگران

چگونه شهید رئیسی شرکت آذر آب و سیصد واحد صنعتی را در استان مرکزی احیا کرد؟

آرای انتخابات نایب رئیسی مجلس مجددا شمارش شد

رشد 17 درصدی ارزش واردات کالاهای اساسی

اعلام روزهای تعطیلی سینما در هفته آینده

نقشه ایران در زمان هخامنشیان؛ کشور هایی که روزی متعلق به کشور ایران بودند

خزعلی: ایران در وضعیت بحرانی خشونت علیه زنان قرار ندارد/حتی یک مورد هم زیاد است

شمار شهدای غزه به 36 هزار و 96 نفر رسید

قرارداد نافرجام با شهاب حسینی نمونه بارز فرصت سوزی است

ادعای جدید «جورج لوکاس» درباره اسکورسیزی

تصاویری از دیدارهای ویژه علی لاریجانی در شب گذشته؛ میزبان چه کسانی بودند؟

کاندیداتوری پزشکیان در انتخابات 1403 قطعی شد

آیت‌الله رئیسی خود را خادم مردم می‌دانست

منش کارگردانی میرباقری چگونه است؟

توئیت مطهری درباره انتخابات: کلید در دست شورای نگهبان است

قیمت دوج کوین آماده جهش است؟

انهدام تانک مرکاوای رژیم صهیونیستی در جبالیا

من خیلی زود تنها شدم

آخرین وضعیت محکومیت وزیر سابق از زبان سخنگوی دستگاه قضا: حکم قطعی شده اما...

واعظی: اواخر دولت دوازدهم، خط دبیرخانه شعام در دوره شمخانی عدم احیای برجام بود

آجودان مخصوص رئیس جمهور: وقتی اسم سفر با آقای رئیسی می‌آمد عزا می‌گرفتیم!

عرضه نهاده‌های دامی پایین‌تر از قیمت مصوب و به شکل مدت‌دار به تولیدکنندگان

بررسی دلایل افزایش نرخ تورم در اردیبهشت

فرم استعلام بها توسط چه شخصی بررسی می‌شود؟

متولی بازارطلاوارز کیست؟

پاسخ خاندوزی به شائبه «جبران کسری دولت با اخذ مالیات از مردم در سال 1403»

مخبر در دفتر مرکزی حزب‌الله لبنان در تهران حاضر شد

تجدید میثاق دانشگاهیان با آرمان‌های امام خمینی (ره)

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی