اخبار محرمانه
ماجرای بیمارستانی که از طرف خواهرزاده ناصرالدین شاه وقف شده بود/ عکس
يکشنبه 27 اسفند 1402 - 23:06:42
اخبار محرمانه - وقتی به شلوغی‌های میدان بهارستان می‌رسیم پس از ساختمان قدیمی و فعلی مجلس، اولین مکان شاخصی که توجه را به خود جلب می‌کند، یک بیمارستان قدیمی است؛ محلی که شاید تصورش هم سخت باشد در کمتر از 200 سال قبل با عنوان باغ "سردار" شناخته می‌شده است .

مالک "باغ سردار" یکی از سرداران سرشناس ایران در جنگ‌های ایران و روس بود و این زمین‌ها را هم به پاس خدمت در جنگ‌ها از فتحعلی شاه قاجار هدیه گرفته بود. باغی که در گذر زمان توسط ورثه تقسیم شد و به فروش رسید و شاید هیچکس فکرش را هم نمی‌کرد که از اواخر دوره قاجار به بعد به یکی از مهم‌ترین نقاط پایتخت تبدیل شود.
ایسنا نوشت: ساخت اولین بیمارستان‌ در ایران به دوره قاجارها بازمی‌گردد؛ روندی که هرچند حکومت آغازگر آن بود اما به مرور زمان در بین اغنیا، جا ماندگان این سلسله منقرض شده، پزشکان و... به یک سنت نیکو تبدیل شد تا زمین‌ها و باغات خود را وقف ساخت بیمارستان کنند؛ قصه‌ای که برای بیمارستان شفایحیائیان هم تکرار شد.
حسین خان معتمدالملک یحیاییان، پسر یحیی خان مشیرالدوله و عزت‌الدوله ملک‌زاده خواهر تنی ناصرالدین شاه قاجار بود؛ مردی که در وزارت خارجه مشغول به کار بود. بیمارستان شفایحیاییان نیز جزو اموال وقفی او بود که توسط همسر سومش، زیور یحیاییان و پس از مرگ معتمدالملک در سال 1293 شمسی برای ساخت بیمارستان وقف شد و اولین ساختمان‌های بیمارستان در سال 1306 در زمینی به مساحت 7100 متر و زیربنای 19 هزار و 500 متر مربع ساخته شد و در اختیار وزارت بهداری آن زمان قرار گرفت.
زیور یحیائیان-واقف بیمارستان شفایحیائیان

اخبار محرمانه


وقفی که البته مُعین شده بود تا واقف تا زمانی که در قید حیات است بتواند سهمی از آن داشته باشد؛ از این رو در دوره پانزدهم مجلس شورای ملی به وزارت بهداری وقت اجازه داده شد تا ماهانه پنج هزار ریال از اعتبار بودجه خود را برای زیور یحیاییان که یک قطعه زمین، چهار دستگاه عمارت و مقداری اثاثیه خود را برای ساخت بیمارستان وقف کرده بود به عنوان "حق‌التولیه" تا زمان حیات او پرداخت کنند.
برای بعد از مرگ زیور یحیائیان هم مقرر شد تا فقط هزینه روشنایی، تعمیرات و نگهداری مزار خود و شوهرش در شهر ری تامین شود. وصیتی که البته به نظر می‌رسد مدتی به دست فراموشی سپرده شد تا در نهایت در اسفندماه 1401 مجددا مرمت و تعمیر مقبره این زوج در دستور کار قرار گرفت.

اخبار محرمانه


در سال 1349 اما وزارت بهداری تصمیم گرفت که ساختمان بیمارستان را در اختیار انجمن توانبخشی قرار دهد و از آن پس بود که بیمارستان شفایحیائیان با شکل امروزی خود آغاز به کار کرد و برای اهمیت دادن به رشته جراحی ارتوپدی در سال 1350 شمسی، به یک مرکز توانبخشی ملی فعال تبدیل شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و از سال 1359 نیز بیمارستان به سازمان بهزیستی کشور منتقل شد و تا سال 1363 هم زیر نظر آن سازمان بود و سپس از سال 1364 به دانشگاه علوم پزشکی ایران واگذار شد.

http://www.SecretNews.ir/fa/News/1212733/ماجرای-بیمارستانی-که-از-طرف-خواهرزاده-ناصرالدین-شاه-وقف-شده-بود--عکس
بستن   چاپ